Toyota vitte a babérokat a 2018-as Le Mans-on!

Frissítve:
2018-09-18, 21:59

Ilyen még nem volt, történelmet írt a japán gyártó Le Mans-ban.

A Toyota immáron 20. alkalommal indult a Le Mans versenyen, de még sosem sikerült nyerniük. Egészen eddig! A japán autógyártó elkapta az első két pozíciót, így jelentősen növelve esélyeit a vetélytársakkal szemben.

A 8-as számú, Toyota TS050 Hybrid 388 kört tett a Circuit de la Sarthe pályán Franciaországban, ezzel megnyerte a 2018-as Le Mans-t. A kormány mögött Fernando Alonso, kétszeres Forma 1-es bajnok pilóta ült, aki még újoncnak számít a Le Mans keretei között. Sébastien Buemi és Kazuki Nakajima is vezette a 8-as számú Toyotát a korábbi hibák kiküszöbölése végett.

Toyota TS50 Hybrid a Le Mansi futamon

A 7-es számú TS050 Hybrid sokáig vezető pozícióban volt, de később üzemanyag-problémák léptek fel a futam során. A verseny végére két körrel maradt el a 8-as számú testvér mögött, így második helyen végzett. A harmadik helyen 12 körös lemaradással a Rebellion Racing autója léphetett dobogóra.

A Toyota ezzel a győzelemmel a második japán autógyártó, amely győzni tudott Európa, sőt a világ egyik legnívósabb 24 órás autóversenyén. Első alkalommal 1991-ben a Mazda bizonyult legyőzhetetlennek. Akkor pole-pozícióból indultak, ahogy azt később a Toyota is elmondhatta magáról 1999-ben, 2014-ben, 2016-ban és 2018-ban is.

Befutó Toyoták a célegyenesben a Le Mans-on

Most, hogy az Audi már nincs képben, alaphelyzetben is a Toyota volt a legesélyesebbé a Le Mans bajnoki címének elnyerésére. Ez egyébként az elmúlt években is hasonlóan alakult, 2016-ban viszont egy váratlan műszaki hiba lépett fel a legutolsó körben.

Ekkor a Toyota elvesztette a győzelmi esélyeket. A futam vezető 7-es számú TS050 Hybrid kuplungproblémákkal küzdött a 10. órában, majd egy másik Toyota hátulról bele is csapódott a járműbe. Mind a két versenyautó lángokba borult és nyilvánvalóan nem folytatták a versenyt.

A harmadik Toyota indulónak pedig motor problémái voltak, de ezt orvosolták. Sajnos még sosem volt alkalmam személyesen végig nézni a Le Mans-t. Remélem, jövőre nem maradok le róla! Gratula a rizseseknek, minden Toyota fan büszke lehet!

Forrás:

További autós hírek

Lassan minden nagyképűség nélkül állíthatjuk, hogy kb. mindent láttunk, ami a budapesti forgalomban tapasztalható. Viszont ekkora idiótát még tényleg nem…

Korábban már hírül adta az MTI, hogy Magyarországon is elkezdik az E10 benzinre való átállást, mely magasabb bioetanol tartalmat jelent.…

Baleset történt 2019. december 11-én 8 óra 44 perckor, az M1-es autópálya 144. kilométerszelvényében, a Hegyeshalom felé vezető oldalon. Egy…

A kamionos egyszerűen nem látta a gyalogost, aki közvetlenül előtte akart átmenni az úton. A hatalmas súly miatt a gyalogost…

Több autó – köztük egy kis teherszállító – ütközött össze a Maglódi úton a börtön közelében ma reggel 09:49 perckor.…

Kapcsolódó írások

ford gt40 szemből
2019. június 14.
Ken Milesék 1966-ban megtörték a maranellóiak egyeduralmát Le Mans-ban, az erről készülő filmet hamarosan a mozikban is megnézheted.
Toyota RAV4 2019
2018. november 16.
A fejlesztőknek annyira tetszett a végeredmény, hogy a RAV4 városi terepjáróból abszolút el tudnak képzelni egy versenybe illő kivitelt is.
2019. november 23.
2021-től kerülhet európai és USA piacra a Lexus első villanyosa, az UX 300e.
Új Corolla ütközik a régivel. Túlélted volna?
2017. május 19.
Az autók biztonságtechnikai szempontból is forradalmi fejlődéseken mentek keresztül. De vajon egy új autóban nagyobb az esély a túlélésre?