A New York-i duplafutamos záróhétvége, nem csak egy évadnak, de egy korszaknak is a végét jelentette. A négy évadot megélt első generációs villanyautókat leváltják egy olyanra, amely kibírja a teljes versenytávot, így nem lesz szükség autócserére. Személy szerint én nagyon várom már az új érát, de előbb érdemes foglalkozni a legutóbbi évadban történtekkel.

A záróforduló főbb eseményei

Az Audi Sport ABT Schaeffler nyerte a csapatok közti versenyt. Négy dobogós pozíciót is bezsebeltek a hétvégén, köztük egy kettős győzelmet. A maximális megszerezhető 94 pontból 78-at tudhattak magukénak.

A csapat bajnoki cím kérdése szinte az utolsó körig nyitott volt, és mindössze két ponttal szerezték meg az győzelmet. A vasárnapi futamon Lucas di Grassi Brooklynban a második helyen végzett. A brazil hét egymást követő futamon is dobogóra tudott állni, így egy ponttal, de megszerezte a bajnoki második helyet. A szezon első négy futamában di Grassi egyáltalán nem szerzett pontot, a hatodik versenytől kezdve pedig minden versenyen a pódium valamelyik fokán állt.

Az Formula E négy éve alatt di Grassi 611 pontot és 27 dobogós helyet szerzett az Audi Sport ABT Schaeffler számára, többet, mint bármelyik másik versenyző az elektromos versenysorozatban.

Szombat este a Schaeffler közel 300 vendég előtt mutatta be egy tipikus New York-i háztetőn az új Audi e-tron FE05 prototípusát, amelyben megtalálható lesz a Schaeffler és az Audi által közösen kifejlesztett erőátviteli technológia.

Az egyéni bajnokság tekintetében Jean-Éric Vergne lett a bajnok, aki honfitársának és barátjának, a három éve elhunyt Jules Bianchinak ajánlotta ezt az évet! A New York-i hétvége elég hullámzó volt Vergne számára, ugyanis az első versenyen a rajtrács végéről indulhatott a bajnok aspiráns, mert szabálytalannak ítélték az autóját. Azonban nem hagyta ilyen könnyen kizökkenteni magát. A 18. helyről indulva ötödikként futott be, amivel bebiztosította a végső győzelmét.

Azonban nem engedhette el magát teljesen, ugyanis csapata, a Techeetah öt ponttal állt az Audi előtt. Tőle nem, de az alakulatától el tudták hódítani a végső győzelmet az utolsó futamon. A francia pilóta a derékba tört Formula 1-es karrierje után került az elektromos formula autózás világába, ahol nagyon sokáig nem tudott futamot nyerni, de ebben a szezonban összeszedett teljesítménnyel sikerült felérnie a csúcsra. Ilyenben 8 éve nem volt része a 28 éves versenyzőnek, akkor a Brit Formula 3-as sorozatban hozta el csapatával, a Carlinnal az összetett első helyezést.

Az első futam összefoglalója:

A második futam összefoglalója:

A Formula E ötödik szezonja 2018 decemberének közepén indul Rijádban (Szaúd-Arábiában).
Forrás/ Fotók: