Volentér Balázs első hosszútávú versenyén győzelemhez segítette csapatát

Frissítve:
2018-09-18, 22:00

A fiatal tehetség első versenyén győzelemhez segítette a Janík Motorsportot a Norma M30 LMP3 volánja mögött.

Balázs a legutóbbi LMP3-as teszt után -amiről korábban már beszámoltam -  kapott meghívást a csapattól a Szlovákia Ringi 1 órás FIA CEZ (Közép Európa Zóna Bajnokság) Endurance versenyre. Ennek köszönhetően újabb sporttörténelmi pillanat fűződik Volentér Balázs nevéhez, ugyanis ő az első magyar pilóta, aki LMP autóval állt rajthoz.

Volentér Balázs a Norma M30 LMP3 volánjánál

Volentér Balázs a Norma M30 LMP3 volánjánál

A versenyzők dolgát egész hétvégén nehezítette az óriási hőség. Balázs először a csütörtöki szabadedzésen ülhetett autóba, ahol a legjobb időt futotta. Ezután a pénteki időmérő következett, ahol egyetlen mért kört teljesítve szerezte meg az abszolút pole pozíciót LMP3-as autójával élete első endurance versenyhétvégéjén!

A szombat esti 1 órás endurance futamot Volentér kezdte, aki kiegyensúlyozott teljesítménnyel őrizte az első helyet, majd féltávnál csapattársa, Václáv Janik váltotta, aki végül meg is tartotta a vezető pozíciót és elsőként ért célba.

Balázs így értékelte ezt a fantasztikus hétvégét:

„Már a csütörtöki szabadedzésen látszott, hogy jó a tempónk, de tudtuk, hogy nem lesz könnyű dolgunk. Pénteken az időmérőn rögtön az első körben megfutottam a hétvége legjobb idejét, amin ugyan tudtam volna tovább javítani, de a következő körben elkövettem egy hibát így végül a további javítás már nem sikerült. Ettől függetlenül megnyertük az időmérőt a többiek ugyanis nem tudtak jobb köridőt autózni. Az igazi mély víz viszont csak ezután következett.

GT3-as versenyautók az élmezőnyben, közvetlenül a rajt után a Slovakia Ringen

Az első kanyar féktávja előtt nagy volt a forgalom az élen

A stratégiánk szerint én rajtoltam az autóval, azonban karrierem során még soha nem csináltam repülő rajtot, így ez is új volt a számomra. A GT3-as autók amik körülöttem voltak jóval erősebbek, ezért úgy kalkuláltunk, hogy az első kanyarban a 4. hely környékén fogok tudni elfordulni. Hatalmas élmény volt első helyen a tempót diktálva felvezetni a rajthoz egy ilyen mezőnyt. A rajtnál aztán az előzetes számításokat beigazolva a GT3-asoknak a hosszú célegyenesnek köszönhetően kijött az erőfölényük, és végül az abszolút 5. helyre kellett besorolnom, de kategóriában tartottam vezető pozíciómat.

Volentér Balázs a Szlovákia Ringen

Volentér Balázs az LMP3-as autóval a Szlovákia Ringen

Ezt követően elkezdtem levadászni az előttem lévő autókat, de nem volt egyszerű dolgom, ugyanis a gumikra nagyon kellett vigyáznom, mivel mi a többiekkel ellentétben 1 garnitúrával teljesítettük a versenyt. További nehézség volt, hogy a váltó az iszonyú hőség miatt elkezdett túlmelegedni, így például felváltásnál korábban el kellett váltogatnom. Új élmény volt számomra az ilyen nagy forgalomban való autózás, a kisebb kategóriájú autók lekörözése, akik közül egyik-másik nem mindig vette észre, hogy mi a szituáció, de ez fontos része a hosszútávú versenyzésnek, és úgy gondolom, hogy remekül abszolváltam ezt a feladatot.

Egy rövid összefoglaló videó a tegnapi sikeres endurance versenyünk legjobb pillanatairól! :)

A plusz élvezeti faktor...

Közzétette:

Féltáv után kicsivel hajtottuk végre a kötelező boxkiállást és pilótacserét, kategória 1. helyről adtam át Václávnak a kormányt, aki szintén szuper teljesítményt nyújtott, így végül megszereztük a kategória győzelmet amely a fő cél volt a számunkra, az abszolútban pedig a 2. helyen végeztünk.

Janik Motorsport csapatkép

A győzelem utáni csapatkép

Rengeteget tanultam ezen a hétvégén, és nagyon élveztem a közös munkát a csapattal. Ez egy teljesen új világ volt a számomra, amit mindig is ki szerettem volna próbálni. Az pedig, hogy rögtön a debütálásomon sikerült pole pozíciót és futamgyőzelmet szerezni csak hab a tortán! A csapat nagyon elégedett volt a teljesítményemmel, így már zajlanak a tárgyalások a következő, 3 hét múlva esedékes Brno-i Endurance versenyről. Ezúton is szeretném megköszönni nekik a lehetőséget, valamint a hétvégén, ebben a rettentő nagy hőségben nyújtott munkájukat! Továbbá szeretném megköszönni a családomnak és a támogatóimnak a bizalmat, és hogy hozzá segítettek ehhez a hétvégéhez!”

Részemről végig követtem Balázsékat a hétvége folyamám és nagyon jól éreztem magam. A csapat profi volt, ami megmutatkozott a megjelenésükben és a hozzáállásukban is. A hőség engem is megviselt, akárcsak a technikát és a csapatot, de hatalmas élmény volt egy ilyen sporttörténelmi pillanatnál ott lenni.

További autós hírek

Lassan tele a város civil járörökkel, mindenütt kamerák, folyamatosan indulnak dashcam alapján is az eljárások hivatalból, valamint sorra történnek az…

Mindannyian találkoztunk már ilyen autóssal, aki egyszerűen nem bírja, ha valaki mellé ér, és ezért gyorsítani kezd – írja vezess.…

A Debreceni Járási Ügyészség halálos közúti baleset gondtalan okozásának vétsége miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki Polgáron ütközött…

Nincs mese. Autósként rossz végén állunk annak a bizonyosnak abban az értelemben, hogy nem az autós forgalom érdekében történnek fejlesztések,…

Amikor a körforgalomban Vin Dieselnek képzeled magad, de a közönség nem értékeli a produkciódat – írta legújabb pofátlan(TAN)ító videójához a…

Kapcsolódó írások

Volentér Balázs oldalról fotózva a Norma M30 LMP3-ban
2019. május 27.
Egy kihívásokkal teli és fárasztó endurance versenyt teljesített Volentér Balázs és a Janik Motorsport a Slovakiaringen
2019. március 26.
Volentér Balázs az AMTS szombati napján kilátogatott az Alapjárat standjára
Volentér Balázs a Janík Motorsport LM3-as autójában Brnóban
2019. szeptember 12.
Volentér Balázs nem unatkozott a mögöttünk hagyott hétvégén: a fiatal autóversenyző a Közép-Európa Zónakupa brnoi futamán állt rajthoz a Janik Motorsport LMP-3-as autójával.
LMP3-as autóval magyar sporttörténelmi pillanat a Slovakiaringen
2018. július 11.
Volentér Balázs előtt egyetlen magyar sem tesztelt vagy vezetett prototípus autót.