Felkészítették a télre az 50 éves hómaró gépet – De vajon lesz dolga?

Szabó Balázs újságíró
Közzétéve:
2020-11-25, 09:25

Teljes felújítási csomagot kapott, olajcserével és újra kárpitozással. Jöhet a hó.

A ZIL gyártmányú gépcsoda egészen pontosan 1970. december 29-én állt munkába, hogy aztán mind a mai napig fáradhatatlanul dolgozzon azon, hogy a fagyos telek folyamán ne legyenek hótorlaszok. A munkagép érdekessége, hogy igazából nem sokszor kell használni, mégis nagyon fontos a megléte, hiszen ha a mostani megszokott szürke decemberek helyett mégis behavazódunk, akkor nagyon nagy szükség lesz rá.

Ha esetleg nem indul el a videó, megnézheted YouTube videomegosztó oldalon.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. körülbelül 50 ilyen géppel rendelkezik, amelyből három darab Fejér megyében készül a télre. Most pedig a háromból egyet be is mutattak a nagyközönségnek, hiszen nem kis frissítésen ment keresztül annak érdekében, hogy ennyi év után is készen álljon a megpróbáltatásokra. A Rába D10-es motor átesett egy teljes olajcserén, továbbá a munkagép hálózati adapterét is erősítették, mely során a 12 helyett egy 24 voltos egységet tettek bele.

Rába D10-es motorral szerelt ZIL gyártmányú hómaró gép a garázs előtt féloldalról

Míg kívülről teljesen újrafestették és új fényszórókat kapott, belülről korszerűsítették a fülke fűtőberendezését és újra kárpitozták. Az új abroncsok mellett a fékeket és a futóműveket is ellenőrizték, amit kellett kicseréltek benne. Természetesen a hómaró szerkezetet is megerősítették, valamint kicserélték a hidraulika tömlőket.

Rába D10-es motorral szerelt ZIL gyártmányú hómaró gép munka közben

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. ZIL gépe friss műszaki vizsgával készült fel a munkára, a kérdés már csak az, hogy lesz-e dolga ezen a télen, hiszen minden évben mindenki egy szép fehér karácsonyban reménykedik. Talán most meg is lesz.

Kapcsolódó írások

ZISZ ZIL BAC 485, fekete-fehér, felülnézet, jobbról
2018. november 16.
A hidegháború ideje alatt a ruszkik számos katonai járművet terveztek, amivel fel tudtak volna lépni a kapitalisták egy esetleges támadása ellen. Ezen fejlesztések egyike a ZIL 485.
GAZ M24, LAZ 695, fekte fehér kép, elölnézet, oldalnézet, balról
2019. július 12.
Képes vagy felismerni mind a 9 szocialista autót? A 3,6-os eredmény nem jó, de nem is tragikus!

További hírek