2021. október 19. | 14:43

Sok autóst érinthet ez a téma, ezért fontos róla beszélni.

A Gehilio's Garage rendhagyó adásában Berezvai Gábor, a Magyar Autóklub oldtimer szekciójának igazgatója mesél arról, hogy pontosan miben változik a muzeális minősítés 2022. január 1-jétől.

A muzeális minősítés rendszere több pontban is változik a következő esztendőtől, az úgynevezett youngtimer bumm előszelében ez különösen azokat érinti, akiknek 1991-es, esetleg 1992-es évjáratú autójuk van, és még idén, vagy akár jövőre szeretnének OT rendszámhoz jutni.

Berezvai Gábor elmondta, hogy januártól a muzeális minősítéssel egy időben és egy helyen történik a műszaki vizsga is. Szintén változás, hogy a jövő évtől egy esetleg OT rendszámos autó megvásárlásánál nem kell újra muzeális minősítés vizsgán részt venni az átíráshoz, elég csupán annak lejártakor elvégezni a szükséges vizsgát.

A Gehilio's Garage adásából az is kiderül, hogy 2022-től minden 361. hónapjában lévő – muzeális minősítésre alkalmas gép – mehet vizsgára. Korábban csupán a 31. év betöltése után lehetett jelentkezni a vizsgára, ez is könnyebbség olyan járműveknél, ahol könnyű igazolni a betöltött kort.

Ha kíváncsi vagy további hasznos információkra a muzeális minősítéssel kapcsolatban, akkor tekintsd meg az alábbi videót, amiben Berezvai elmondja, pontosan milyen változásokra számíthat az, aki 2022-től OT rendszámot szeretne tetetni az autójára.

Gehilio's Garage