A világ leghosszabb autója Floridában nyeri vissza régi fényét

Közzétéve:
2020-05-14, 11:07

Az Amerikai Álom életre kel.

A világ leghosszabb autóját több év alatt újítják fel. Az 1990-es években Jay Ohrberg, a híres autóépítő egy 1976-os Cadillac Eldorado alapjait használta fel az „Amerikai Álomhoz”, amely bekerült a Guinness Világrekordok Könyvébe. A 30,5 méter hosszú járgány hivatalosan is a világ leghosszabb autója lett.

Fénykorában a hatalmas Cadillac limuzint csuklós központtal látták el, amely működtetéséhez egy második sofőrre volt szükség, valamint két motorra és 26 kerékre. Ohrberg eredeti formatervének számos egyedi jellemzője között szerepelt pezsgőfürdő, medence és helikopter leszálló is.

Az Amerikai Álom teljes pompájában

Az azóta eltelt két évtized azonban eléggé megviselte a Cadillac-et, amely korábban a New York államban található Nassau megyében lévő műszaki oktatási múzeum tulajdonában volt. Azt tervezték, hogy adományokból helyreállítják, de végül politika és a költségvetési változások miatt erre nem került sor.

A Cadillac Eldorado alapú limuzin rozsdás állapotában

Emiatt Mike Manning igazgató felvette a kapcsolatot Mike Dezerrel, a Dezerland Park autómúzeum és a turisztikai célpont tulajdonosával Orlandóban, Floridában, aki megvásárolta az Eldoradót és tanulókkal, valamint fizetett szakemberekkel 2019 augusztusában megkezdték a felújítást. Már maga a szállítás sem volt egyszerű, ugyanis szét kellett szedni a 30,5 méteres kasztnit. Szerencsére épségben megérkezett és a csapat neki is tudott állni a bontásnak. Az autó erősen rozsdásodott, így szükség volt pótalkatrészekre.

A szétszedett limuzin hátulja

A külső felújítási munkálatok nagy részével végeztek, már csak a fényezés van hátra a nyilvános debütálásig. Remélem, hogy a csapat visszaállíthatja majd a limuzin egyedi részeit is, például a medencét és a leszállót.

A limuzin műszerfala

Noha a jelenlegi koronavírus-járvány miatt leállították a munkálatokat, Manning szerint a csapat jövő tavaszra végez a limuzinnal, majd pedig a Dezerland Park látványosságai közé kerül.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

 Donald Trump elnöki Cadillac limuzinja.
2018. szeptember 26.
A páncélozott járműnek 2017 januárjában kellett volna elkészülnie, ám csúszott a projekt
A német luxus etalonja – Mercedes-Benz S-osztály (W140)
2018. február 09.
A W140-es „bálna” Mercedes hét évig képviselte a márka csúcsát a 90-es években. Grandiózus megjelenésével és műszaki túltervezettségével új mércét állított fel a luxusautók piacán.

További hírek