Századik évfordulója alkalmából a Mazda számos különkiadású modellt mutatott be, amelyek kéttónusú külső és belső megjelenését a márka legelső autója inspirálta, az R360-as.

Az autóról képeket ide kattintva találsz.

A jubileumi kiadások a Mazda majdnem összes modelljére kiterjednek, amiről legkönnyebben fel lehet ezeket ismerni, az a jellegzetes fehér külsejük és burgundy árnyalatú utasterük. Mivel évfordulóról van szó, a márkajelzés sem maradhatott a régi, azon is változtattak egy picit. A külső fényezés hivatalos neve Snow White, ez egy speciális gyöngyházfehér árnyalat. Az üléseket bőrbe vonták, burgundy színárnyalatúak, melyhez passzolnak a szintén vöröses árnyalatú szőnyegek.

A születésnapi modellek számos extrával rendelkeznek, amelyeket utólag meg lehet rendelni az autóhoz, ezzel növelve exkluzivitásukat. Ezek közt szerepel például egy egyedi, 100. évfordulós jelvény a bordó padlószőnyegeken, egyedi fogantyú és dombornyomású fejtámla. Ugyanez az egyedi jelvény található meg a kerekeken, valamint az első sárvédőkön. A szintén jubileumi kiadású Mazda MX-5-ös ez alkalomból sötét cseresznye színű vászontetőt kapott.

A Mazda jubileumi sorozata eredetileg a márciusi Genfi Autószalonon debütált volna, de mivel az eseményt lemondták, a különleges modelleket a napokban mutatták be, Japánban. Az előrendelés már lehetséges, a modellek, melyek közül választani lehet a: Mazda2, Mazda3, Mazda CX-3, Mazda CX-30, Mazda CX-5, Mazda CX-8, Mazda6, plusz az RF és convertible MX-5. Ezek a modellek Japánban egészen 2021 márciusáig elérhetők és beszerezhetők lesznek, természetesen a készlet erejéig!

Európáról azt tudni, hogy például az Egyesült Királyságba ebben az évben később érkeznek meg az évfordulós MX-5, CX-30, és Mazda3-as modellek. Mindegyikből 100 példányt kapnak az angolok. A Mazda6 és CX-5-ösökre még ezeknél is hosszabb lesz a várakozási idő. Az árakról sem tudni egyelőre semmit, az Egyesült Királyság a későbbiekben szándékozza közzétenni.

Mint azt már a cikk elején említettem, az évfordulós Mazda modellek a márka legeslegelső modelljétől vették az inspirációt, az R360-astól, melyet 1960-ban dobtak piacra.