100 fa ültetésével ünnepli 100. évfordulóját a Bentley

Ujj Péter újságíró
Közzétéve:
2019-12-06, 11:17

Száz évvel ezelőtt alapították a patinás brit márkát, ennek apropóján kezdtek a környezettudatos fásításba.

A környezettudatosság szülte a gondolatot, hogy a cég crewe-i központjában fákat ültessenek a centenárium méltó megemlékezésére. Száz fa nem hangzik túl soknak, de nyilván nincs annyi hely a Bentley-birtokon, hogy 100 ezer fát ültessenek el. Azt is a márka orra alá lehetne dörgölni, hogy miért papol egy olyan autógyártó a környezettudatosságról, amelyik V8-as és W12-es motorokat épít be az autóiba.

Bentley EXP 100 GT koncepcióautó a fák alatt

Nos, lehet, hogy egy Bentley 25 litert fogyaszt, de évente épphogy eladnak 10-11 ezer luxusautót, a tulajdonosok pedig jellemzően alig mennek pár ezer kilométert évente, autóik inkább garázsok mélyén pihennek. Ezzel szemben például a Suzuki évente 3 millió járműnél is többet ad el, amiket használnak is tulajdonosaik, szóval hozzájuk képest a brit márka ártatlan katicabogár, ha az ökológiai lábnyomot vesszük figyelembe.

faültetés a Bentley 100. évfordulójára

A vállalat főhadiszállásának parkját 100 fával bővítették, olyanokkal, melyeket egyébként felhasználnak az autóik építése, díszítése során is. Telepítettek 10 tölgyfát, 15 cseresznyefát, a fennmaradó mennyiségen pedig vegyesen osztoznak a juharfák, bükkfák, diófák, szilfák és citrusok. Területileg úgy oszlanak el, hogy a tölgyek az utcafronton a kerítésen kívül vannak, a cseresznyefák a főbejárathoz vezető út mentén, a többi pedig elosztva a parkban.

faültetés a Bentley 100. évfordulójára

A fenntartható fejlődés már 100 évvel ezelőtt, a márka alapításakor is fontos szempont volt. Ennek megfelelően a Bentley mérnökei nem az erdőbe mennek kiválasztani az autókba beépítendő tökéletes erezettel rendelkező fákat, hanem külön erre a célra telepített úgynevezett fa forrásokat tartanak fenn, ahol gondosan felnevelik a legmegfelelőbb, abszolút szúrágás-mentes fajtákat.

További autós hírek

Nem elég, hogy nem akarja a piros lámpát kivárni… “Szokásos esti dugó a híd felé, két sáv áll mint a…

Halálra gázolt egy személygépkocsi egy gyalogoló férfit az M5-ös autópályán. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint 2020. január 22-én 22…

Talán az ilyen esetekre mondják, egyik 19 másik egy híján 20!? Ködös, alig belátható útszakaszon kezdett egy teherautó előzésébe a…

Egészen elképesztő videóra hívta fel a figyelmünket olvasónk. “Gyalogos át szeretne menni a zebrán, sikerül is neki a 6. előtte…

Lassan tele a város civil járörökkel, mindenütt kamerák, folyamatosan indulnak dashcam alapján is az eljárások hivatalból, valamint sorra történnek az…

Kapcsolódó írások

Bentley Bentayga
2018. október 04.
A több mint 95 éve luxusautó-gyártással foglalkozó brit vállalat nagyjából két éve még úgy érezte, nem késő beszállnia a dízel buliba. Dízeles erőforrást fejlesztettek a Bentayga számára, ami mostanra kudarcot vallott.  
Bentley Continental GT Convertible
2018. november 28.
Bemutatták az új Bentley Continental GT-t, amely tetejét félúton elhagyva, cabrio formátumban érkezett
Bentley EXP 100 GT koncepcióautó
2019. augusztus 21.
A Bentley villantott egy teljesen elektromos koncepcióautót.
2019. november 22.
Andy Vajna hagyatékának aukcióján nem csak a filmes relikviák és klasszikusok, hanem egy Continental GT is kalapács alá kerül.