Villanyszobor a Bentley-től

Ujj Péter újságíró
Közzétéve:
2019-08-21, 09:54

A Bentley villantott egy teljesen elektromos koncepcióautót.

A patinás brit márka idén ünnepli 100. születésnapját és természetesen nem múlhat el a centenárium méltó ünneplés nélkül. Éppen ezért megalkották a Bentley EXP 100 GT koncepcióautót, egy extravagáns túraautót, mely műszaki tartalmát tekintve a jövőbe mutat, formailag ugyanakkor múltidéző klasszikus. Ha valóban így néz ki a Bentley jövője, akkor alig várom.

Bentley EXP 100 GT koncepcióautó
Az orron ott figyel a „Flying B” logó, mely a szigorú gyalogosvédelmi előírások miatt nem biztos, hogy a sorozatgyártású autón is ott lesz

Az autó méretei impozánsak, hossza 5,8 méter, szélessége pedig 2,4 méter, mellyel igazi góliát a túrakupék világában (is). Bentley-stílusjegy a két kerek fényszóró elöl, amely felismerhetővé teszi az autót már akár első ránézésre is. A hatalmas méretei és elektromos hajtása ellenére önsúlya mindössze 1,9 tonna, melyet úgy értek el a mérnökök, hogy karosszériáját nagyrészt alumíniumból és szénszálból készítették.

Bentley EXP 100 GT koncepcióautó szemből
A hűtőmaszk fényét 6 000 led izzó adja így kölcsönözve sejtelmes kinézetet a túraautónak

A tető – leszámítva némi fémvázat – teljesen üvegből készült. A természetes fény beengedése jót tesz a térérzetnek odabent, nem mintha a hatalmas autónak szüksége lenne erre. A Bentley exkluzivitásához híven a beltérben a természetes anyagok dominálnak, a bőrök és a fa díszítőelemek is valódiak. Egyéb különleges anyagok is megtalálhatók a fedélzeten, úgymint az alumínium, a réz vagy a gyapjú. Minden felhasznált anyag környezetbarát a fenntartható fejlődés nevében.

Bentley EXP 100 GT koncepcióautó hátulról
A felfelé nyíló ajtók sokat hozzátesznek az autó különlegességéhez

A koncepcióautó többről szól, mint gyönyörű formák és észbontóan részletgazdag megoldások. A hajtása teljesen elektromos, de ez önmagában már ma is kevés a villantáshoz. Még a brutális teljesítmény sem lenne elég, pedig a Bentley EXP 100 GT-nek van miből gazdálkodnia: 1 500 Nm-es nyomatéka 2,5 másodperces gyorsuláshoz segíti, végsebessége pedig 300 km/h. De nem ebben mutat újat a koncepcióautó.

Bentley EXP 100 GT koncepcióautó beltér
Kormány ugyan van, de a gyár elképzelése szerint a jövőben már nem lesz rá szükség, mivel a teljes önvezetés legális lesz

Az igazán nagy újítás, hogy egy feltöltéssel akár 700 km-t is megtehet a kupé, sőt az akkuk 80%-ra való feltöltése csupán 15 perc alatt lehetséges a megfelelő töltő használatával. Gyors fejszámolás alapján ez még mindig több, mint 500 km-es hatótáv negyedóra alatt. Ez nem sokkal marad el a mai hagyományos autók feltankolásától se időben, se hatótávban, ugyanakkor a költségeket tekintve biztos, hogy azoknál sokkal kedvezőbb, nem beszélve a sokkal jobb menetteljesítményekről.

Bentley EXP 100 GT koncepcióautó ülések
A belső teret 3 személyesre alakították, jobbkormányos autó lévén a bal oldali ülésben helyetfoglaló utazhat fejedelmi kényelemben

A tanulmány megtestesíti mindazt, ahogyan a britek elképzelik a jövőjüket: gyönyörű megjelenés, környezetbarát anyagok, elektromos működés, nagy teljesítmény, luxus és persze egy jó nagy adag extravagancia. Nem tudni, mennyit változik az autózás a következő évtizedekben, de egy gyorsan feltölthető és környezetbarát luxus kupéval nem igen lőhetnek mellé a Bentley-nél.

Kapcsolódó írások

2019. december 07.
Az lehetetlen, hogy ezt az otromba valamit komolyan gondolta a marslakó Elon Musk.  
Hyundai 45 EV koncepcióautó
2019. augusztus 23.
A koncepcióautót Frankfurtban mutatják majd be, de az elektromos autóról idő előtt napvilágot látott néhány információ.

További hírek