2019. augusztus 30. | 12:42

Bizonyára nagy lesz a kereslet a páncélozott Bentley Bentaygára.

Mi történik, ha egy tank biztonságát egy luxusautó kényelmével ötvözi valaki? Megszületik a golyóálló Bentley Bentayga. Azon tehetős (és félős) vevők, akik számára nem képvisel elég presztízst a páncélozott BMW X5, mostantól eggyel nagyobb luxust képviselő szabadidő-autót is választhatnak maguknak az INKAS Armored nevű cégnek köszönhetően.

Az átalakított Bentayga utascellája BR6-os védelmi szinttel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy kibírja, ha egy AK-47-esből leadnak rá egy sorozatot vagy akár két kézigránátnak is ellenáll, ha azok közvetlenül a kocsi alatt egyszerre robbannának fel. A biztos továbbhaladásról megerősített üzemanyagtank, védett akkumulátor és motorvezérlő gondoskodnak.

Kívülről semmi sem utal a különleges kivitelre és a motor, illetve az erőátviteli rendszer is teljesen gyári. Azaz a 6,0 literes W12-es motor ebben is 608 lóerőt és 900 Nm-nyi nyomatékot produkál, a váltó pedig maradt a 8 sebességes hagyományos automata. Az INKAS-nál úgy ítélték a jelentős tömegnövekedés ellenére elég lesz ekkora teljesítmény. Valószínűleg így is van, ekkora erő mindenre elég kell, hogy legyen.

Hogy mibe kerül mindez? A W12-es Bentayga alapárai felszereltségtől függően nagy szórást mutatnak. Példának okáért rendelhető bele 45 millió forintért óra a műszerfalra. Nem elírás, tényleg negyvenötmillió Ft. De általánosságban elmondható, hogy mire golyóálló lesz, a luxus szabadidő-autóra még egyszer rá kell szánni a vételárát, azaz egy páncélozott kivitelért könnyen a kasszánál lehet hagyni 150 millió forintot.

Itt egy kis ízelítő videó a konkrét autóról: