2019. augusztus 27. | 13:50

Még az AK-47-es töltényének is ellenáll az új BMW X5 Protection VR6

Mit tehet az a gazdag ember, aki háborús övezetbe, vagy veszélyes területre kíván utazni, de a luxus semmiképpen sem maradhat el a kalandból? Hát vásárol egy új BMW X5 Protection VR6-ot. Ugyanis az első blikkre teljesen hétköznapinak tűnő crossover bizony olyan védelmi tulajdonságokat birtokol amire minden jól nevelt kokainbárónak, fegyvercsempésznek, és persze politikusnak szüksége lehet.

Nevezetesen az AK-47 7,62x39 mm-es lövedékét is felfogja a bódé, de opcionálisan kérheted drón támadás elleni tetővel is, és ez már hivatalosan is a VR6-os biztonsági páncél szintjének számít. De itt még nincs vége, ha netán robbanószeres támadásra számítasz, akkor sem kell félned tovább az X5 Protectionben, ugyanis ezen X5 verzió erősített karosszériája képes egy 15 kg-os robbanás erejének ellenállni csupán 4 méteres távolságból, ami azt jelenti, hogy egy TNT-t túlélsz benne. Persze csak ha nem volt egy igazi Tom Cruise a támadód és helyezte közvetlenül az alvázra a bombát. Akkor megszívtad Te is.

A hihetetlen ellenállóképességet az X5 tervezői acél panelek felhasználásával érték el, az ajtókban, az oldalsó keretben, a tetőn és a tűzfalon egyaránt erősített a karosszéria. Kerültek továbbá alumínium elemek a test alá és a csomagtartóba is. Az ablakok 30 mm-es biztonsági üvegből készültek, ahogy a szélvédő is. A gyártó szerint ezek képesek ellenállni bármilyen kézifegyveres támadásnak, és szilánkvédelemmel is rendelkeznek, azaz nem hasadnak éles szilánkokra, ha betörnek, helyette apró gömb alakú üvegdarabokra hullanak, mely sokkal kevésbé veszélyes az utasra. (Ez mondjuk már jóideje nem spanyolviasz az autóiparban)

Opcionálisan lehetőség van további hasvédelmet is vásárolni, mellyel elkerülhető egy kézigránát vagy egy dróntámadásból adódó sérülés is. Az opcionálisan kérhető páncél 200 grammos robbanásig ellenálló közvetlen közelről, ami egy C4-es bomba erejének felel meg.

Természetesen támadás esetén nem árt, ha meglépni is könnyű a tankkal. Erről a motortérben található 4,4 literes ikerturbós V8 egység gondoskodik, amely 523 lóerőt (390kilowattot) termel, 750 Nm-es nyomatékkal. Tehát az aszfaltot kigyűri alólad, a 0-100-as sprintet 5,9 másodperc alatt hozza, az elektromosan korlátozott végsebesség pedig 210 km/h. Felmerülhet benned a kérdés, hogy mivan ha kilövik a kereket. Nos a bajorok kellő háborús tapasztalattal rendelkeznek, hogy tudják egy megerősített oldalfalú gumi elengedhetetlen egy ilyen harcitehénre, így a kerekek akkor is képesek tovább gurulni, ha a teljes nyomás elszökött az abroncsokból.

Az üzemanyagtartályt is egy speciális burkolat védi, mely lőtt/lukasztott seb esetén öngyógyításra is képes. MAGIC! A BMW X5 Protection 4 felnőtt embert képes biztonságosan szállítani, és egy intercom gondoskodik a külvilággal való kommunikációról az utasok veszélyeztetése nélkül. Ha beüt a baj, a biztonsági rendszert egy gombnyomásra lehet aktiválni, ami azonnal bezárja az ajtókat és ablakokat (remélhetőleg a két zónás klíma stresszhelyzetben sem hagyja izzadni utasait, nehogymá a sivatagban szarul nézzenek ki) valamint éles villogásba és szirénázásba kezd a gépjármű.

A gyártó egyelőre sem a rendelhetőségről sem a vételárról nem számolt be, de várhatóan dollárban mért 6 számjegyű összeget kell majd lepörgetni a német gyártó számlájára a különleges háborús X5-ért.