2021. április 23. | 16:01

A kormányzók arra kérik Joe Bident, hogy legkésőbb 2035-től már csak zéró károsanyag-kibocsátású, új személy- és kistehergépjárműveket lehessen forgalmazni az Egyesült Államokban.

Januári beiktatása óta Joe Biden nem nagyon vesztegette idejét, hogy állást foglaljon a klímaváltozás elleni küzdelemmel kapcsolatban. Az amerikai elnök már a választási kampányban is kijelentette, hogy támogatni fogja az elektromos autózást. Idén márciusban Biden bejelentett egy 2,3 milliárd dolláros infrastrukturális törvényt, mely többek között a megújuló energia közlekedési felhasználását, illetve a szén-dioxid kibocsátás csökkentését veszi célba. Az elnök a héten virtuális bejárást tartott egy elektromos buszokat gyártó üzemben Dél-Karolinában, ahol további zöld beruházásokra vonatkozó ígéreteket tett.

Joe Biden terveinek hallattán 12 állam kormányzója megfogalmazott egy levelet, melyben arra kérik az elnököt, hogy 2035-től tiltsa be a belső égésű motorral hajtott járművek forgalmazását az Egyesült Államokban. A Reuters értesülései szerint a beadványt Kalifornia, New York, Washington, Connecticut, Hawaii, Maine, Massachusetts, New Jersey, Új-Mexikó, Észak-Karolina, Oregon és Rhode Island vezetői írták alá. A kormányzók kiemelték, egyetértenek az elektromos autózást támogató 174 milliárd dolláros költségvetési összeggel, ám közben a környezetszennyező járművek eltávolításáról is gondoskodni kellene.

„Egy világos törvényhozással biztosíthatjuk, hogy az Egyesült Államokban csak zéró károsanyag-kibocsátású járművek kerülnek értékesítésére. Ezzel szó szerint és átvitt értelemben is tiszta lehet a levegő” – áll a kormányzók által megfogalmazott közleményben.

A 2035-ös célkitűzés mellett a 12 állam képviselője szeretné elérni, hogy 2045-től minden közepes méretű és nehéz tehergépjármű is alternatív meghajtással működhessen Amerikában. A képviselőházban az elnököt adó demokraták is hasonló kezdeményezést támogatnak. Kalifornia kormányzója már korábban bejelentette, hogy 2035-től náluk biztosan nem lehet majd belső égésű motorral hajtott járműveket forgalmazni.

A kormányzók beadványára a Fehér Ház egyelőre nem reagált, így nem tudjuk, Joe Biden és kormánya hogyan vélekedik erről a grandiózus közlekedési reformról. Nem akarok rosszindulatú lenni, ám az elnök életkorát és egészségét figyelembe véve, a megoldás már aligha az ő felelősségi körébe tartozik majd.