1,25 milliárd forintból fejlődhet tovább a zalaegerszegi próbapálya

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2021-03-23, 11:17

Komoly cég áll a beruházás mögött.

A T-Systems Magyarország Zrt. tervezheti és építheti meg a zalaegerszegi próbapálya gyengeáramú rendszerét, mégpedig nettó 1 milliárd 249 millió forintért. A nyílt tender eredményét az uniós közbeszerzési közlönyben közölte az ajánlatkérő Autóipari Próbapálya Zala Kft.

A tender győztesének a zalaegerszegi járműipari tesztpálya speciális irányítási- és IT alépítményi rendszerének tervezése és kivitelezése jut feladatul. A munkához tartozik a próbapálya területén kiépítendő gyengeáramú alépítmény, a hírközlő vezeték hálózat, a kerítésvédelmi rendszer, az építményfelügyeleti rendszer, valamint két darab, egyenként 40 méter magas rácsos torony építése. 30 sorompó és 2 trafóállomás telepítéséről is gondoskodnia kell a kivitelezőnek, az egyedüli ajánlattővel március 10-én kötött szerződést az ajánlatkérő.

A zalaegerszegi tesztpálya felülnézetből

A 45 milliárd forintba kerülő, 260 hektáron elterülő zalaegerszegi járműipari tesztpályát a tervek szerint 2021 végén adják át. A próbapálya néhány elemén már tavaly elindulhattak a szolgáltatások. A létesítmény szolgáltatásait hasznosító AVL-ZalaZone Kft. kereskedelmi vezetője, Robert Siddi arról számolt be, hogy már működik

  • a Smart City,
  • a nyolcféle felületen kipróbálható fékteszt,
  • a 300 méter átmérőjű dinamikus felület és
  • a kisebb versenypályának számító kezelhetőségpálya.

A jövőben elkészül a Balatonszentgyörgyöt és Zalaegerszeget összekötő, 50 kilométeres M76-os út, amelynek egy 12 kilométeres egyenes szakaszát az AVL-ZalaZone hetente kétszer egy irányban tesztelésre lezárhat majd, a magyar állam ugyanis belement ebbe. Ezen a szakaszon több mint 250 kilométeres óránkénti sebességgel is haladhatnak majd az autók, köztük az önvezető járművek is.

2021-ben épül meg az 5, 12, 18, 25 és 30 fokos emelkedőket tartalmazó modul a ZalaZone tesztpályán, a kezelhetőségi pálya pedig kiegészül egy egy kilométer hosszú, hat méter széles kisebb kezelhetőségi pályával, amely teljes hosszában vizezhető lesz.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Napi.hu

ZalaZone

Kapcsolódó írások

Steer-by-wire kormányrendszerrel ellátott autó
2021. január 22.
A kormány nem kevés pénzzel támogatja a fejlesztési központ létrehozását.
Az épülő ZalaZone tesztpálya felülnézetből
2020. november 19.
A szeptember kifejezetten jól alakult a zalaegerszegi komplexum szempontjából.

További hírek