130 000 forintos bírságot kapott az ebédért siető motoros

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2020-07-01, 11:33

A motoros néhány másodperc alatt háromszor is súlyosan megszegte a KRESZ-t.

Alig 60 másodperc alatt 16 büntetőpontot gyűjtött össze az a motoros, aki Szekszárd belvárosában egymás után három súlyos közlekedési szabályszegést is elkövetett.

A civil rendőrautóban utazó egyenruhások múlt hét pénteken Szekszárdon, a város központjában éppen a piros lámpánál várakoztak, amikor nagy sebességgel elhúzott mellettük egy motoros. A rendőrök utánamentek a piroson áthajtó motorosnak, aki az első szabálysértés elkövetése után gyorshajtásba kezdett, 73-mal robogva folytatta az útját, hogy aztán a balra kanyarodni tilos jelzőtáblára fittyet hányva beforduljon egy utcába.

Szabályszegő motorosról készült felvétel

Az alig egy perc alatt elkövetett súlyos jogsértéseket a jelöletlen járőrautóba szerelt fedélzeti- és sebességellenőrző kamera rögzítette. A motoros a megállítása után azt mondta a rendőröknek, hogy az ebédjéért sietett. A rendőrök 130 000 forint közigazgatási bírságot és 16 büntetőpontot szabtak ki a szabályszegő motoros részére.

A magyar jogszabályok értelmében be kell vonni a jogosítványát annak az illetőnek, aki 3 éven belül 18 büntetőpontot összegyűjt. A vétkes mindaddig nem kapja vissza a vezetői engedélyét, amíg részt nem vesz egy utánképzésen, és persze újra le kell vizsgáznia ahhoz, hogy megint vezethessen.

Melyek azok a szabálysértések, amelyekért büntetőpont(ok) jár(nak)?

Azt tudni kell, hogy mind közlekedési bűncselekményekért, mind szabálysértésekért lehet büntetőpontokat kapni. Az ittas vezetésért például 11 pont jár, míg a gyorshajtást 8 ponttal szankcionálhatják a rendőrök. Ha pedig vezetés közben mobilozunk, és lebukunk, akkor 3 büntetőponttal gazdagodunk. De persze a biztonsági öv be nem kapcsolása is büntethető, a Belügyminisztérium honlapján lehet utánanézni annak, hogy az egyes szabálysértésekért mennyi büntetőpont jár.

Tavaly egyébként az a motoros is pórul járt, aki saját bevallása szerint csak egy lángosért ugrott át Borsod megyébe. A szabálysértő a megengedett legnagyobb sebesség több mint kétszeresével - 227 km/órával – haladt Gesztely térségében, a zsaruk végül 300 ezer forintos pénzbírságot szabtak ki rá.

Kapcsolódó írások

Elon Musk áll a betört ablakú Tesla Cybertruck előtt
2019. november 25.
A bemutató előtti próbán minden simán ment.
Forgalmi dugó Amerikában
2019. december 03.
Most azért volt miért sajnálni a jenkiket.

További hírek