2019. július 13. | 15:40

Vajon egy önvezető autóval ez lehetséges lett volna?

Újabb részletek láttak napvilágot a csütörtökön, 12:40-kor történt horvátországi, Szentivánzelina (Sveta Helena) határában történt baleset kapcsán.

A fizető kapunál várakozó család autójába 150 km/h-s sebességgel rohant bele egy BMW-s fékezés nélkül. A JutarnjiVijesti nevű horvát lap szerint a BMW-t a 35 esztendős Ozren M. vezette, bekapcsolta a tempomatot, és a jelek szerint fel sem nézett, úgy rohant a szabályosan álló Škodába. A lap állítása szerint a belesetet okozó gépjármű sofőrje egy hölggyel folytatott telefonbeszélgetést, majd a becsapódást követően is vonalban maradt.

A kapunál vesztegelő kocsiban hárman tartózkodtak, egy 38 éves pár és 8 éves gyermekük. A férfi és a gyermek magyar állampolgársággal rendelkezik, de a család nem Magyarországon él. Az anyát egy másik kórházban ápolják.

"Természetesen konzul kollégáink mindkét kórházba elmentek. Az édesapa és a fiú műtétek után az intenzív osztályon vannak, állapotuk stabil, nincsenek életveszélyben. Az édesanya állapota is stabil. Információink szerint egy nem Magyarországon élő családról van szó, akiknek a kollégák minden segítséget megadnak" - mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára a Facebookon közzétett rövid videóban.

Friss! Információk a horvátországi balesettel kapcsolatban.

Közzétette: Menczer Tamás – 2019. július 12., péntek

Nem is oly rég, 2018 őszén a brit Transport Research Laboratory közlekedési kutatóintézet publikálta egy vizsgálat eredményét, mely szerint a vezetés közbeni telefonálás veszélyesebb, mint egy marihuánás cigaretta vagy mint egy kevés alkohol. Érdekesség, hogy a kutatóintézet szerint a kihangosítóval folytatott telefonbeszélgetés is nagyobb mértékben növelik a sofőr reakcióidejét, mint a szóban forgó tudadtmódosító szerek.

Míg egy külső körülményektől zavartalanul vezető sofőr reakcióideje átlagosan 1 másodperc, addig bizonyos tényezők esetén a következőképp növekszik ez az érték:

  • Enyhén ittas állapot - 13%
  • Marihuánás cigeratta - 21%
  • Telefonálás kihangosítóval - 27%
  • Szöveges üzenet küldése - 37%
  • Telefonálás mobillal a kézben - 46%

Mindezek fényében elgondolkodtató, hogy vajon az a veszélyesebb, ha valaki egy sör elfogasztása után ül a volán mögé, vagy az, ha valaki mobiltelefonját nyomkodja. Számtalan alkalommal látom azt az autópályán - nem kizárólag BMW-t hajtó sofőröktől -, hogy sokan egy pillanatra is letenni a mobilt a kezükből, és teljesen hektikus gyorsítást/lassulást produkálnak, mindebből vélhetően semmit sem észlelnek. A fő probléma ezzel az, hogy egy váratlan közlekedési helyzetre így sansztalan, hogy egy mobilozó időben reagáljon, a szóban forgó esetben pedig az a szörnyű, hogy egy fizető kapu nem is nevezhető éppenséggel váratlan eseménynek...

Az eset kapcsán a különféle cikkek, posztok alatt ismét sokan adtak hangot annak, hogy az önvezető autók bevezetésével ez a baleset is elkerülhető lett volna. Én a magam részéről úgy gondolom, hogy amíg kiforrja magát a technológia, addig is tenni kellene valamit:

a mobilozó sofőröket ki kellene szedni a forgalomból már az első adandó alkalommal, végérvényesen bevonva jogosítványukat.

Hatalmas kérdőjel számomra, hogy ugyan negyvenhárom kamerával felszerelt kapun lehet eljutni az M7-esen csak egy Budapest-Agárd szakaszon is, mégis hogyan lehetséges az, hogy a böhöm nagy SUV-ben utazó hölgyike egész nyugodtan végigtrécselheti az utat úgy, hogy kezében tartja a telefonját? Mindezt megspékeli persze néhány őrült cikázással, rágyorsít 160 km/h-ra, amikor épp nem ő nála pattog a beszélgetés közben a labda, majd amikor hevesen magyarázni kezd, akkor meg visszavesz a tempóból olyan mértékben, hogy már a leglassabb kamionok keresik az előzési pontot...

Rá egy hétre persze ugyanúgy találkozok az illetővel, aztán két hét múlva megint. A pénzbüntetés nem megoldás  arra, hiszen az ilyen mobilmániás vezető - legyen az BMW-s, Suzukis, Toyotás, Daciás, hölgyike, úriember, idős vagy fiatal - úgyis előteremti a pénzt arra, hogy a kezéhez hozzáragadt mobiltelefont vezetés közben üzemeltesse, néhány tízezer forint nem fogja ettől kedvét szegni. Ez egy függőség, amit kezelni kell, de nem pénzbünetetéssel és nem az autópályán. Más lenne már a kérdés, ha nem lenne jogosítványa...

Amíg ez nem történik meg, addig továbbra is emberi életek ezreit kockáztatják a magukat minednki másnál fontosabbnak érző ámokfutó mobilmániások. 

A balestről az egyik térfigyelő kamera rögzítette, a videót csak erős idegzetűeknek ajánlott megtekinteni.