2020. október 18. | 10:20

A japán autógyártó nem bízta a véletlenre, nagyon erős konstrukciót gyártott, amely az évek múlásával csak egyre nagyobb kuriózum lett.

A Mazda 1962-ben indította útjára a Cosmo-projektet, amelyben a kétrotoros Wankel-motorok alkalmazása volt az egyik kulcs. Néhány éven belül tökéletesítették a prototípusokon át az első autókat, hogy aztán 1967-ben bemutassák az első ilyen erőforrással szerelt sorozatgyártású sportautót. Az első sorozatból csupán 343 darabot gyártottak le, 1967 és 1968 között. A másodikból már 833-at, ’68 és ’72 között. Többek közt ezzel a projekttel lett a Mazda a világ legsikeresebb Wankel-motorokat gyártó vállalkozása.

A japán mérnökök hosszú évek munkájával dolgozták ki ezt a motort, amelynek egyetlen gyengesége a károsanyag-kibocsátási probléma volt, amit nem is tudtak végleg megoldani. Végül azonban ez sem lehetett akadálya annak, hogy lenyűgöző adottságokkal bocsássák az exportpiacra a Mazda Cosmo Sport 110S néven ismert sportautót.

Az I. sorozatú Cosmo 185 km/órás sebességre volt képes, egy negyedmérföldes gyorsulás pedig 16,4 másodperc alatt volt meg neki. Ez a konstrukció 110 lóerős volt. Egy idő után azonban észrevették, hogy a tömítések idő előtt elkezdtek elhasználódni, ami típushibának számított, de ezt javítva még hatékonyabb lett a Wankel-motor. A közvélemény csak úgy jellemezte ezt az autót, hogy inkább repül benne az ember, mint vezet! A második sorozat egy fokkal erősebbre sikeredett. Az egy 128 lóerős erőforrást kapott, egy ötsebességes manuális váltóval. Ennek a modellnek a végsebessége már 193 km/óra volt, a negyedmérföldes kihívást pedig 15,8 másodperc alatt teljesítette. A motorikus fejlődésen kívül nem sok minden változott rajta.

A Mazda Cosmo Sport volt saját korának legmeghatározóbb és legkívánatosabb japán sportautója, majdnem annyira híres lett, mint a Toyota 2000GT, a Datsun 240Z és a Nissan Skyline GT-R. A ritkaság történelmi jelentőségét mutatja az is, hogy a Wankel-motoros sportautó értéke az elmúlt években különösebb lassulás nélkül növekedett rohamos léptekben.

A RM Sotheby's aukciósház most október végén el is fog árverezni belőle egyet, amely ráadásul még csak 7116 km-t futott. Alaposan helyre van állítva és jól karban van tartva, így az értéke várhatóan 70 000-90 000 dollár között fog mozogni.