2019. január 18. | 16:10

A Ford bemutatta a Mondeo hatchback, szedán és kombi ráncfelvarrott változatát. Az amerikai gyártó azt reméli, hogy a frissítések fel tudják éleszteni a nagy múltú modellt

2019-ben megújul az Opel Insignia legnagyobb riválisa. A frissítés többek között érinti a hűtőrács megjelenését és a lökhárítókat. Emellett új LED fényeket és átdolgozott hátsó lámpákat is kapott. Króm felületei megnőttek, a személyre szabás lehetősége pedig jócskán kibővült.

A legnagyobb változás az autó teljesítményét érinti. A Ford EcoBlue szériás dízel motorjai jelentős változtatáson estek át, hogy megfeleljenek a legújabb károsanyag kibocsájtást érintő szabályozásoknak. A környezet óvása mellett az amerikai óriás gondolt a teljesítmény növelésére is. Az új Mondeók 148 és 187 lóerő leadására lesznek képesek.

Az előző év végén már kiderült, hogy a kombi kivitelek hibrid hajtáslánccal is elérhetőek lesznek. A benzines-elektromos erőforrás egy 184 lóerős, 2.0 literes benzinmotorból és egy 1,4 kilowattórás lítium akkumulátorból áll, melyhez egy automata váltó csatlakozik. Az elektromotor miatt a hibrid kombi csomagtere 525 literről 403 literre csökkent, viszont széndioxid kibocsájtása kilométerenként csak 103 g! Ez a variáns várhatóan az eladások 50%-át fogja kitenni.

A külső mellett a belső is megújult. A Ford hírei szerint a főkonzol illesztése pontosabb, mint volt. 2019-től a Mondeóknak több tárhelye is lesz, mivel a 8 sebességes automata váltó kevesebb helyet foglal el.

Az elsőként az S-Max és Galaxy modellekbe szerelt intelligens sebesség szabályzó rendszer a paletta többi tagjára is bővül, ez alkalommal a Mondeo a soros. Az extraként rendelhető vezetést segítő funkció új sebesség határok észlelésekor automatikusan növeli vagy csökkenti az autó sebességét. A már létező SYNC 3 infotainment és navigációs rendszer továbbra is elérhető maradt.

Az kínálat alapját jelentő Zetec Edition ára várhatóan 7,7 millió forint körül lesz. A nála jobban felszerelt Titanium Edition 8,5 millió, ennek hibdrid változata 9,9 millióról indul. A kínálat csúcsát jelentő Vignale 11,1 milliótól lesz kapható.