2019. február 04. | 12:42

A Venom F5 nagysebességű tesztelése hamarosan elkezdődik

Amikor a Hennessey a 2017-es vegasi SEMA Show-n megmutatta a Venom F5 koncepciót, mindenki lehidalt az 1600 lóerős V8-as motorjától és az elképesztően vagány formatervétől. Már akkor azt rebesgették, hogy 480 km/óra körüli csúcstempót céloznak meg vele, mostanra azonban nem tagadja le a texasi székhelyű tuningcég, hogy az 500 km/órás rekordot is el szeretnék érni ezzel a modellel.

Elődjével, a Venom GT-vel ellentétben ezt teljesen az alapoktól kezdték el felépíteni, nem Lotus vázra húzták az F5-öst, ráadásul a kasztni légellenállási együtthatója is mindössze 0,33. Ezzel szemben a nagy konkurens Bugatti Chiron ide vonatkozó adata 0,38. A Hennessey kijelentette, hogy a hibrid hajtáslánc meg sem fordult a fejükben, ők a régivonalas technikát részesítik előnyben, a jó öreg belsőégésű motorból szeretnék kihozni a maximumot

A hajtásról egy 7,4 literes biturbó V8 gondoskodik, mely 1600 lóerőt és 1762 Nm-t présel ki magából. Egy hétsebességes automata juttatja el az erőt a hátsó kerekekhez, emellett kérhető lesz manuális váltóval is a bestia. A tuningcég néhány dátumot is közzétett az F5-tel kapcsolatban, így már számítani lehet arra, mikor készül el a végleges kivitel. Az első prototípusok 2019 júniusára várhatók, míg a vásárlóknak augusztusban a Pebble Beach-en tervezik bemutatni a legjobb verziót. Ezt követően 2020-ban szeretnék legyártani kisszéria darabjait.

Olyannyira limitált kiadású lesz az F5, hogy mindössze 24 példányt gyártanak belőle. Az amerikai és az európai piacra egyaránt 12 darab kerül, természetesen a szerencsés vásárlók már előre kifizették az 1,6 millió dolláros (444 millió forint) vételárat.

Volt már példa arra, hogy a Hennessey kiverte a biztosítékot egy-egy projektjével, elég csak a Ford F-150-ből faragott 6x6-os szörnyetegre gondolni, mely egy 50 darabos szériában készült. A 605 lóerős monstrum hatalmas LED világítótesteket kapott, a Velociraptor bódéja alatt pedig látványos kerekek kaptak helyet, ráadásul rögtön hat darab.