2021-ben érkezik a teljesen új Mitsubishi Outlander

Ujj Péter újságíró
Közzétéve:
2020-07-24, 13:39

A japán márka nagysikerű szabadidő-autója immáron a negyedik generációjába lép.

A Mitsubishi Outlander 2001 óta van a piacon és kifejezetten sikeres, világszerte kedvelt modellnek számít. Nagyon hamar, mindössze 5 év gyártás után mutatták be 2006-ban a második generációt, majd 2012-ben, rá 6 évre a jelenleg is futó harmadikat. Ebből már a kezdetek óta készül tölthető hibrid verzió is (Outlander PHEV), amely nagyban hozzájárul(t) a modell sikeréhez.

A plug-in hibrid Outlander büszkélkedhet a „világ első külső forrásból tölthető hibrid szabadidő-autója” címmel, a japánok nagyon hamar felismerték, hogy a világnak egy kedvező fogyasztású, emiatt a konkurenciánál jelentősen környezetbarátabb SUV-ra van szüksége. A bátor lépés nem maradt eredmények nélkül, az Outlander PHEV éveken át a legkedveltebb hibridek között volt szinte minden piacon, az eladásai ráadásul a mai napig szép számokat produkálnak.

új Mitsubishi Outlander 2021 számítógépes grafika
Nem, ez még nem az új Outlander fotója, csupán egy vállalkozó szellemű virtuál tuner számítógépes grafikája

Az autót kezdetben egy 12 kWh kapacitású akkumulátorcsomaggal szerelték fel, de már azzal is képes volt tisztán elektromosan – maximum 120 km/órás sebesség mellett – 52,3 kilométeres hatótáv elérésére a NEDC-ciklus alapján. Ne feledjük, ekkoriban a harmadik generációs, abszolút bestseller Toyota Prius plug-in hibrid verziója is csupán 23 kilométert ment el elektromos üzemben. A hibrid Outlander 2019-ben ráadásul kapott egy frissítést, növelt, 13,8 kilowattórás akkumulátorával a mostani modellek már akár 65 kilométer megtételére is képesek.

Ami a hajtásláncot illeti, az autó orrában ma már egy 2,4 literes négyhengeres lapul, amelyet kiegészít az első és a hátsó tengelyen is egy 82, illetve egy 95 lóerős teljesítményű villanymotor. A rendszerteljesítmény tetszetős 230 LE. Az autó képes benzinmotorja segítségével, tisztán elektromosan vagy vegyes, hibrid üzemben is haladni. A belső égésű erőforrás hajthatja direkt a kerekeket, de szolgálhat csupán generátorként áramtermelésre is.

Utódja 2021-ben érkezik, a Mitsubishi ígérete szerint minden, ma elterjedt és korszerű technológiát felvonultat majd. Kíváncsi vagyok, vajon az új modell is lesz-e ennyire innovatív, mint a mostani generáció. Egyelőre hivatalos fotók nem jelentek meg az autóról, be kell érnünk az itt látható számítógépes grafikával. Feltételezhetően egyébként az új generáció is közkedvelt autó lesz, főleg a plug-in hibrid kivitel. Egy jó dizájnnal bizonyára garantált a siker.

Kapcsolódó írások

Volvo erőátviteli rendszerre válthat a Lotus
2018. május 08.
Használatban maradnak a Toyota motorok, de Jean-Marc Gales használni kívánja a Geely brand más opcióit is
2019. augusztus 31.
Elszánt küllem, remek fogyasztás, tágas belső – a RAV4 volna a tökéletes személyszállító?

További hírek