2021. október 13. | 16:04

A fűnyírók, lombfújók, kertészeti felszerelések vagy generátorok is áldozatul esnek az új törvénynek.

Kalifornia kormányzója, Gavin Newsom már alá is írta azt az új törvényt, amely 2024. január 1-től kezdődően megtiltja a belső égésű motorral szerelt kerti eszközök, mint például a fűnyírók és lombfújók forgalmazását az állam területén. Ugyanakkor az AB 1346-os számú szabályozás a már korábban megvásárolt eszközök használatát nem korlátozná.

A törvény azonban nem kizárólag a fosszilis üzemanyagokat használó kertészeti felszerelésekre vonatkozik, hanem az összes kismotoros gépre és berendezésre, kezdve a generátoroktól egészen a belső égésű motorral üzemelő, vészhelyzeti beavatkozó eszközökig, mint például a szivattyúk. Ugyanakkor a hatóságoknak akad némi mozgástere a végrehajtást illetően. Amennyiben úgy ítélik, egyes területeken jelen pillanatban „technológiailag nem megvalósítható” az új szabályozás, lehetőségük van némi halasztással élni.

Kalifornia azzal indokolta a tiltást, hogy a belső égésű motorral működő kertészeti felszereléseknek meglepően magas a károsanyag-kibocsátása, ám mivel ezekre az eszközökre korántsem vonatkoznak olyan szigorú előírások, mint a gépjárművek motorjaira, így büntetlenül szennyezhetik a környezetet. Az ezekben a berendezésekben található kisméretű motorok nem égetik el teljes mértékben a működtetésükhöz használt üzemanyagot, ami azt jelenti, hogy nagy mennyiségben bocsátanak ki káros anyagokat, ami hozzájárul a szmog képződéséhez, a levegő rossz minőségéhez, és egészségkárosító hatása van.

Valójában a kaliforniai szabályozók szerint ezek az eszközök több nitrogén-oxidot (NOx) és reaktív szerves gázt eregetnek a légkörbe, mint az állam területén közlekedő gépjárművek. Azzal, ha valaki egy órán keresztül használ egy benzinmotoros lombfújót, jobban szennyezi a környezetet, mintha közel 1800 kilométert autózna. Ez nagyjából annyi, mintha nyolc és félszer megkerülnénk a Balatont.

Ugyanakkor a személygépkocsik továbbra is nagyobb mennyiségben állítanak elő globális felmelegedést okozó gázokat, ám a kismotoros gépek használatának sokkal súlyosabb hatásai vannak egészségügyi szempontból, mint azt gondolnánk. Ráadásul bántóan zajosak, és a zajszennyezés is ártalmas az egészségre.

A törvény egyúttal azt is kihangsúlyozza, hogy ezeknek az eszközöknek létezik kibocsátásmentes, és olcsón beszerezhető alternatívája. Az állam egyes területein már régóta léteznek olyan programok, amelyek különféle támogatásokkal igyekeznek ösztönözni az elektromos fűnyírók és egyéb kerti felszerelések megvásárlását. Az AB 1346-os törvény egyúttal arra utasítja a különféle állami ügynökségeket, hogy növeljék ezeknek a programoknak a finanszírozási keretét, hogy ezáltal még inkább támogassák a kibocsátásmentes eszközökre történő átállást.