2022. január 14. | 12:51

Erről a francia márka vezérigazgatója, Luca de Meo beszélt egy tegnapi médiaeseményen.

Csütörtökön sajtótájékoztatót tartott a Renault a Párizs közelében lévő fejlesztőközpontjában, ahol Luca de Meo vezérigazgató bejelentette, hogy a francia márka 2030-ra tisztán elektromossá válik Európában. A vállalat első embere elmondta, a Renault Csoport a Dacia márkán keresztül valószínűleg az évtized végén is értékesíthet majd belső égésű motorral felszerelt autókat.  

Az Európai Unió legközelebb 2025-ben szigorít jelentősen a károsanyag-kibocsátásra vonatkozó szabályokon, ami még nagyobb terhet róhat a hagyományos meghajtású járművekre.

A Renault a tavalyi év végén mutatta be a Megane E-Tech Electric modelljét, ami a francia vállalat második tisztán elektromos személyautója, a Zoe 2013-mas piacra kerülése után. Az ígéretek szerint 2025-ig legalább még négy másik villanyautó érkezhet, köztük a Renault 5 városi kisautó, egy kompakt SUV és egy kisebb méretű crossover is.

Luca De Meo 2020 közepén vette át a Renault irányítását. A francia márka az említett év első felében 7,29 milliárd rekordveszteséget produkált. Az új vezérigazgató egy Renaulution nevű mentőakciót jelentett be, melynek eredményeként a vállalat alacsony nyereséggel zárta 2021 első félévét.

Az autóipar egészét sújtó chiphiány miatt a gyártóknak a nagyobb nyereséget hozó modellek értékesítését kellett előtérbe helyezniük, emellett az infláció is hozzájárult az árak emelkedéséhez. A kimutatások alapján a tavalyi évben a Renault az eladások 60 százalékát magánszemélyek felé teljesítette, ami pozitív változást jelent a korábbi tendenciákhoz képest