2023. március 09. | 09:15

Az autójával sem volt minden rendben.

rendőrség tapasztalatai szerint gyakorivá vált a gépjárművezetéstől való eltiltás figyelmen kívül hagyása az eltiltottak részéről. Ezért léptek a döntéshozók, az új törvényi tényállás értelmében 2021. május 14-étől bűncselekményt követ el az, aki jogosítvány nélkül vezet Magyarország területén.

A vezetéstől való eltiltás a szabálysértő magatartás egyik retorziós eszköze, a hatóság ennek érvényre juttatásával igyekszik távol tartani a forgalomtól a veszélyes sofőröket, akik a jogosítványuk elvesztése után így rákényszerülnek az utánképzésen való részvételre. Az utánképzésen akkor is részt kell venni, ha a vezetői engedélyt közlekedési szabálysértés miatt legalább fél évre vonták vissza, illetve ha a járművezető elérte a meghatározott számú előéleti pontot és az alapján történt a jogosítvány visszavonása.

Közúti ellenőrzés során a vezetői engedély nyilvántartás adatai alapján tudják megállapítani a járőrök, hogy az ellenőrzött járművezető el van-e tiltva a járművezetéstől. Akiről bebizonyosodik, hogy jogsi nélkül vezetett, azzal szemben indokolt a büntető feljelentés megtétele és a nyomozás megindítása.

Ezzel kapcsolatos az az ügy is, amelyben egy férfit 2021 májusa és júliusa közt 12 alkalommal kapták el a rendőrök úgy, hogy eltiltás hatálya alatt vezetett autót (jogosítványa egyébként sosem volt). Ezek miatt az ügyészség vádat emelt ellene, az eljárás a bíróságon van folyamatban.

Most azonban újfent vádat emeltek ellene, mert a korábbiak sem tántorították el attól, hogy megint volán mögé üljön. Annak másnapján, hogy ismét eltiltották a vezetéstől, Pécs városában akarták igazoltatni a rendőrök, mert egy forgalomból kivont, érvényes rendszám nélküli autóval közlekedett.

A vádlott látva, hogy a rendőrök követik, nagy sebességgel menekülni kezdett. A rendőrök megkülönböztető hang- és fényjelzést használva követték és hangosbeszélőn keresztül folyamatosan megállásra szólították fel a férfit, aki azonban ennek nem tett eleget.

Végül a férfi a nagy tempó miatt az egyik kanyart nem tudta bevenni, ezért az árokba hajtott. Az  ügyészség az elkövetőt, mint visszaesőt vádolja járművezetés az eltiltás hatálya alatt vétségével és indítványozta, hogy a bíróság a vádlottat börtönre ítélje és a korábbi felfüggesztett szabadságvesztését is rendelje el.

Depositphotos