3,6 milliárd dollárt fektet az Apple a Kia-val közös autós projektbe

Közzétéve:
2021-02-04, 14:22

A felek két héten belül aláírhatják a megállapodást, melynek értelmében 2024-től évi 100 ezer járművet gyárthatnak le a Kia amerikai gyáregységében.

Az elmúlt hetekben napvilágot látott híresztelések igaznak bizonyulhatnak, a jelek szerint az Apple a Kia személyében megtalálta partnerét az elektromos önvezető autóinak gyártásához. A koreai DongA Ilbo sajtóorgánum szerint a felek legkorábban február 17-én írhatják alá a megállapodást, melynek keretében az Apple 3,6 milliárd dollárt fektet az együttműködésbe. A hír hatására a Kia részvényei 1997 óta nem látott magasságokba emelkedtek a tőzsdén.

EV

Az autók a Kia Georgia államban lévő fognak elkészülni, a tervek szerint 2024-től évi 100 ezer jármű gördülhet le a gyártósorról. Nem sokkal ezelőtt még a Hyundai tűnt biztos befutónak, ám egybehangzó sajtóértesülések szerint ők az Ioniq nevű, elektromos autókat gyártó márkájukra fordítanak nagyobb figyelmet.

A Kia részéről továbbra sem kívánták kommentálni a lehetséges együttműködésről szóló híreket. Az Apple autója jelenleg a fejlesztések korai szakaszában tart, a vállalathoz közel álló források szerint 4-5 évre lesz szükség az elektromos önvezető jármű piacra dobásához. Addig is van idő az önvezető rendszer csiszolására, ez pedig akár komoly versenyelőnyt is jelenthet az Apple számára. A technológiai óriás nem csak ezen a téren kerülhet nyerő pozícióba a riválisokhoz képest. A „monocellás” akkumulátornak köszönhetően övék lehet a legjobb hatótávolság a piacon.

KIA

Egy autóipari szakértő véleménye szerint az Apple és a Kia kapcsolata sokat jelenthet az utóbbi céljainak elérésében, hiszen a trendeknek megfelelően ők is az elektromos technológia fejlesztésére összpontosító stratégiájukon dolgoznak.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Apple autó beltere
2021. április 07.
Tim Cook a New York Times podcastjében egy robothoz hasonlította az önvezető járműveket.
2021. április 14.
Az LG bejelentette, hogy felhagy az okostelefonok gyártásával – talán éppen azért, mert erre a projektre akarnak inkább összpontosítani?

További hírek