A Kia lehet a befutó az Apple önvezető autós projektjének támogatásában?

Közzétéve:
2021-01-25, 20:35

Sajtóhírek szerint a Hyundai átadja a stafétát a Kiának.

Már évek óta arról szólnak a hírek, hogy az Apple is szeretne betörni az autóiparba a saját, csúcstechnológiával működő elektromos önvezető autójával. Hivatalos bejelentések helyett azonban csak részinformációkat, híreszteléseket kapunk. Jelenleg úgy fest, hogy lesz valami a projektből. Nagyjából két héttel ezelőtt a Hyundai tűnt biztos befutó partnernek, ám a koreai eDaily szerint az irányítás a Kia kezébe kerülhet.

Amennyiben a hírek igaznak bizonyulnak, az Apple önvezető autói az amerikai Georgia államban található Kia-gyáregységben készülhetnek. A sajtóorgánum szerint a Hyundai visszalépése mögött az állhat, hogy a koreaiak azt állítják, a projekt irányítását a későbbiekben átvette volna az Apple, az ő kapacitásuk pedig az alkatrészek gyártásában merült volna ki. A Hyundai ehelyett valószínűleg az Ioniq nevű márkájára fordít nagyobb figyelmet, miközben saját márkanevük építésén is dolgoznak.

Egy autóipari szakértő véleménye szerint az Apple és a Kia kapcsolata sokat jelenthet az utóbbi céljainak elérésében, hiszen a trendeknek megfelelően ők is az elektromos technológia fejlesztésére összpontosító stratégiájukon dolgoznak.

Apple autó koncepció

A Kia jelenleg jelentős átalakuláson megy át. Egyrészt új logóval rukkoltak elő, illetve a tervek szerint kilenc újabb modellel bővítenék a meglévő elektromos kínálatukat. Mivel az Apple nem rendelkezik tervezési és gyártási tapasztalatokkal, szövetkeznie kell egy olyan autógyártóval, aki már bizonyított. A Kia tervezési megoldásait az Apple technológiai szakértelmével ötvözve egy valóban csúcstechnológiára épülő, nagyobb hatótávolsággal rendelkező jármű gördülhet le a gyártósorról – amennyiben a projekt egyszer eljut odáig. A Hyundai azt állítja, hogy még nem született döntés az ügyben, a szappanoperára hajazó történet így tovább folytatódik.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

A Samsung önvezető autót fog tesztelni
2017. május 04.
A koreai infrastruktúráért és közlekedésért felelős minisztérium engedélyt adott a Samsungnak, hogy elkezdhesse az önvezető autó rendszerét tesztelni
2019 Hyundai Elevate tanulmányautó, vörös, mentőautó minta, oldalnézet, jobbról
2019. január 04.
A Hyundai elkészítette egy gurulni, járni tudó tanulmányautó terveit, ami nagy valószínűséggel az év legbizarrabb koncepcióautója lesz

További hírek