Letartóztatták azt a férfit, aki néhány nappal ezelőtt 40 kilométeren át menekült az autójával a rendőrök elől az 5-ös úton.

A Pest megyei elkövető december 4-én ittasan, jogosítvány nélkül, 100 kilométer/órás tempóval száguldozott Kecskemét belvárosában, ahol a városi rendőrkapitányságon ittas járművezetés miatt ellene folyamatban lévő büntetőügyben kellett volna gyanúsítottként megjelennie.

Miután a rendőrök észlelték a gyorshajtást, a férfi nyomába eredtek a szolgálati autóikkal, megkülönböztető fény- és hangjelzés használata mellett. A gyorshajtó azonban nem állt meg, hanem menekülni kezdett.

A férfi Lajosmizse irányába haladt nagy tempóval az 5-ös számú úton, ahol a rendőrök az úttest jobb oldalán egy leállított nyerges vontatóval, míg a bal oldalon egy  megkülönböztető jelzéssel felszerelt szolgálati gépjárművel próbáltak meg forgalmi akadályt képezni. Amikor az egyenruhások észlelték, hogy az elkövető a forgalmi akadály ellenére sem hajlandó rálépni a fékpedálra, a rendőrautóval lehúzódtak az útról, hogy elkerüljék az ütközést, de a férfi így is nekiment a jármű bal hátuljának, majd nagy sebességgel tovább haladt. A férfi Lajosmizse belterületén több virágágyást elsodort, váratlanul szembe fordult a forgalommal, megpördült és nekicsúszott egy rendőrautó első lökhárítójának, de nem akart megállni.

Autós üldözés az 5-ös úton

Menekülése során a férfi a közúti közlekedésben részt vevő, szabályosan közlekedő járműveket folyamatosan veszélyeztette, több autónak le kellett húzódnia az autója elől, vagy meg kellett állnia az ütközés elkerülése érdekében. Az üldözés során az elkövető többször megelőzte az őt megállítani próbáló rendőrségi gépjárművet, mi több, megpróbálta leszorítani azt az úttestről.

A férfi addig folytatta a menekülést, amíg gépjárművének jobb első kereke kitört, és az úttestről lesodródva egy fának csapódott. Az elkövető a fával történő találkozás után kiszállt a kocsijából, de a rendőri felszólítás ellenére sem adta meg magát, még a felfelé irányuló három figyelmeztető lövést követően is menekülni próbált, de a zsaruk végül leteperték őt.

Az elkövető bevallotta, hogy azért menekült, mert tudta, hogy alkohol hatása, valamint vezetéstől eltiltás hatálya alatt vezette a gépjárművet. A férfi 2018 januárja óta kilenc alkalommal követett el gépjárművezetéshez köthető szabálysértést, ezen felül több büntetőeljárás is folyamatban van ellene, az elmúlt három hónapban lopás és felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntette miatt hallgatták ki gyanúsítottként. A férfit letartóztatta a rendőrség.