Bokodi-tó és a lebegő falu

Az utóbbi években a szerelmespárok kedvelt kirándulóhelyévé vált az Oroszlányhoz közeli Bokodi-tó a különleges úszó falujával. A cölöpökre épült horgászházakat hosszú fapallókból készült stégeken keresztül lehet megközelíteni. Ez a megoldás a Francia Polinéziában található Bora Bora üdülőparadicsomára emlékeztet. Csak nem kell annyit utazni hozzá.

Vácrátóti Botanikus Kert

Az ország legnagyobb botanikus kertje Göd szomszédságában található, mindössze 45 kilométerre Budapesttől. Az 27 hektáros területű arborétum az ország legfajgazdagabb élőnövény-gyűjteménye, ahol közel 13 ezer növényfaj él. A botanikus kert a vácrátóti kastélyparkból alakult ki, és a kertről az első írásos adat 1827-ből származik.

Bory-vár

Napjainkban magánmúzeumként működik a Székesfehérvár melletti Mária-völgyben található Bory-vár, amelyet 40 gyáron keresztül a saját kezével épített Bory Jenő építészmérnök és szobrászművész, aki nem tervrajzokat, hanem a fantáziáját használta a vár megalkotásához. Az épületben jelenleg az egykori tulajdonos gazdag festménygyűjteménye, több száz szobor és számtalan régiség tekinthető meg.

Csóványos

Pest megye legmagasabb pontja, a 938 méter magas Csóványos a Börzsönyben található. A 2014-ben felújított kilátóból csodálatos panoráma tárul a szemünk elé. Akár a Tátráig is elláthatunk tiszta időben. Érdemes Királyrétről indulni a túrát, amit a helyenként meglehetősen meredek emelkedők miatt főként a gyakorlottabb túrázóknak javasolnak.

Ámos-hegyi kilátó

Az Eplény mellett található Ámos-hegyi kilátó az egyik legszebb kirándulóhely. Az eldugott, 8 méter magas kilátóból látható a Kőris-hegyi, a Csengő-hegyi és a Papod-hegyi kilátó, és tiszta időben még a Balaton vize is. A kilátó megközelíthető gyalogosan, vagy a Malom-völgyből induló libegővel. A túrázást kedvelők örömére a közelben található két tanösvény is.

Nyitókép: Unsplash