50 ezer kamion szívódhat fel a magyar közutakról

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2019-06-26, 08:38

Tavaly mintegy 15 százalékkal bővült a belföldi fuvarozás volumene.

A vasúti, vízi és közúti fuvarozás hatékonyabb együttműködésével évi mintegy 50 ezer kamionnal lehetne kevesebb a magyarországi közutakon.

A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének (MLSZKSZ) legfrissebb éves elemzése szerint a kombinált árufuvarozás fejlesztésével jelentősen csökkenne a közutak és a környezet terhelése. Új megrendelésekhez jutna a vasúti és vízi ágazat, és enyhíthető lenne a logisztikai szektor egyik legnagyobb kihívását jelentő sofőrhiány is.

Fülöp Zsolt, az MLSZKSZ elnöke kifejtette, amennyiben az 1 000 kilométer feletti közúti áruforgalom 10 százaléka a vasútra és a vízre terelődne, évente mintegy 50 ezer kamionnal kevesebb közlekedne a magyar közutakon.

Kamionok haladnak a magyar közutakon

A szövetség felhívja a figyelmet arra, hogy tavaly tovább nőtt a közutak leterheltsége, minthogy az építőipari beruházások miatt jelentősen, mintegy 15 százalékkal bővült a belföldi fuvarozás volumene. Magyarországon tavaly 169 millió tonna áru fuvarozása ment végbe a közutakon.

A szövetség szerint olyan ösztönző rendszert kellene kidolgozni, amely új forgalmakat generál a vasúti és vízi fuvarozási rendszerekre. Egyszerűbbé kell tenni és fel kell gyorsítani a vasúti határforgalmat, illetve szükség lenne egy olyan budapesti terminál megépítésére is, ahol a nem daruzható közúti pótkocsikat át lehetne rakni a vasútra - olvasható a közleményben.

A kamionozás egyébként igen veszélyes üzem, de egy profi kamionsofőr bravúrokra is képes.

Ha az autóipar híreire vagy kíváncsi, ajánlom hírműsorunkat!

 

MTI

Kapcsolódó írások

Volkswagen Touareg vizes úton
2016. június 06.
Hamarosan ideje lecserélni a nyári gumikat télire, de nem árt, ha valamit ellenőrzöl.
Elektromos hajtású vízitaxival rukkolt elő az ABB!
2018. május 16.
Futurisztikus, egyben környezetkímélő közlekedési eszköz prototípusát tesztelték a Genfi-tavon.

További hírek