50 ezer kamion szívódhat fel a magyar közutakról

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2019-06-26, 08:38

Tavaly mintegy 15 százalékkal bővült a belföldi fuvarozás volumene.

A vasúti, vízi és közúti fuvarozás hatékonyabb együttműködésével évi mintegy 50 ezer kamionnal lehetne kevesebb a magyarországi közutakon.

A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének (MLSZKSZ) legfrissebb éves elemzése szerint a kombinált árufuvarozás fejlesztésével jelentősen csökkenne a közutak és a környezet terhelése. Új megrendelésekhez jutna a vasúti és vízi ágazat, és enyhíthető lenne a logisztikai szektor egyik legnagyobb kihívását jelentő sofőrhiány is.

Fülöp Zsolt, az MLSZKSZ elnöke kifejtette, amennyiben az 1 000 kilométer feletti közúti áruforgalom 10 százaléka a vasútra és a vízre terelődne, évente mintegy 50 ezer kamionnal kevesebb közlekedne a magyar közutakon.

Kamionok haladnak a magyar közutakon

A szövetség felhívja a figyelmet arra, hogy tavaly tovább nőtt a közutak leterheltsége, minthogy az építőipari beruházások miatt jelentősen, mintegy 15 százalékkal bővült a belföldi fuvarozás volumene. Magyarországon tavaly 169 millió tonna áru fuvarozása ment végbe a közutakon.

A szövetség szerint olyan ösztönző rendszert kellene kidolgozni, amely új forgalmakat generál a vasúti és vízi fuvarozási rendszerekre. Egyszerűbbé kell tenni és fel kell gyorsítani a vasúti határforgalmat, illetve szükség lenne egy olyan budapesti terminál megépítésére is, ahol a nem daruzható közúti pótkocsikat át lehetne rakni a vasútra - olvasható a közleményben.

A kamionozás egyébként igen veszélyes üzem, de egy profi kamionsofőr bravúrokra is képes.

Ha az autóipar híreire vagy kíváncsi, ajánlom hírműsorunkat!

 

Forrás:

MTI

Kapcsolódó írások

Elektromos hajtású vízitaxival rukkolt elő az ABB!
2018. május 16.
Futurisztikus, egyben környezetkímélő közlekedési eszköz prototípusát tesztelték a Genfi-tavon.
Budapest sávelzárás
2018. október 31.
A 9 hónapon át tartó sávlezárásokkal még valahogy együtt tudunk élni, hiszen muszáj. De az, hogy jelen helyzetben a Kossuth Lajos utcában irányonként csupán egy-egy sáv járható, az már azért több, mint fájdalmas.   
Ideges sofőr
2018. november 05.
A felújítási munkálatok a nyár elmúltával sem állnak meg, továbbra is rengeteg helyen találkozhatsz lezárásokkal és korlátozásokkal
Tüntetők a Lánchídnál
2019. január 18.
Budapesten és vidéken egyaránt nehézkes lesz az autós közlekedés