775 ezer elektromos autó lehet a dán utakon 2030-ra

Közzétéve:
2020-12-07, 14:11

Az északi országban a kitűzött céldátumig 70 százalékkal kívánják csökkenteni a károsanyag-kibocsátást.

2030-ra 775 ezer elektromos vagy hibrid meghajtású jármű közlekedhet az utakon Dániában. Az északi országban a kitűzött céldátumig 70 százalékkal kívánják csökkenteni a károsanyag-kibocsátást. Jelenleg összesen 2,5 millió autó van forgalomban Dániában, ebből mindössze 20 ezer elektromos meghajtású.

A dán kormány által közzétett tervezet alapján az új autókra kivetett adó mértékét a jármű szén-dioxid kibocsátása fogja meghatározni. Morten Boedskov adóügyi miniszter szerint a következő években jelentősen csökkenhet az elektromos autók ára. A Dán Klímatanács ajánlásai nyomán több mint 2 millió tonnával kívánják csökkenteni az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának mértékét.

elektromos autó

A terv teljesítéséhez a dán kormány 2,5 milliárd koronát különített el, ami forintba átszámítva nagyjából 120 milliárdnak felel meg. A költségvetési projekt alakulását féltávnál,2025-ben felülvizsgálják, és az eredmények következményeként döntenek majd a folytatásról. A távlati cél a legalább 1 millió, károsanyag-kibocsátás nélküli jármű elérése.

Dánia céljai összhangban vannak az Európai Unió belső égésű motorral hajtott autók betiltására vonatkozó szabályaival. A 2030-as céldátumhoz több európai tagállam, illetve autógyártó is igazodni kíván. A Volvo vezérigazgatója múlt héten azt nyilatkozta, elképzelhetőnek tartja, hogy a svéd autógyártó 10 éven belül teljesen elektromos kínálattal rendelkezzen.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Tesla Model 3 és Honda E egymás mellett, szemből
2020. november 06.
A Fiat-Chrysler után a Honda is csatlakozott a Tesla flottájához.
Tesla Model 3
2019. május 22.
Még időpontot is foglal neked a szerelőnél a Tesla legújabb kiegészítője

További hírek