szerda - 2023. szeptember 27.
19 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 660 Ft
100 711 Ft
D 681 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

8 gyárában leállította vagy csökkentette a termelést a Ford

2022. február 09. | 00:17

Az intézkedéseket a továbbra is fennálló chiphiány indokolja.

A Reuters hírügynökség információi szerint a Ford termelést illető drasztikus döntése az Egyesült Államokban, Kanadában és Mexikóban található gyárakat érintik. Az intézkedésekre a chip-hiány miatt van szükség.

A Michigan államban, Chicagóban és a mexikói Cuautitlanban található gyárakban felfüggesztették a termelést, Kansas Cityben befagyasztották az F-150 pick-up gyártását, illetve a Ford Transit modellek folyamatain csak egy műszakban dolgonak. A kanadai Oakville-ben a munkavállalók nem túlórázhatnak, további három amerikai egységben pedig lerövidítették a munkaidőt. Ezek a változások a tegnapi naptól léptek életbe.

Az amerikai autógyártó múlt hét pénteken bejelentette, hogy a negyedéves nyeresége a vártnál alacsonyabb lesz, a hír hatására a Ford részvényeinek értéke jelentősen esett a tőzsdén.

A félvezető chipeket gyártó Infineon vállalat szerint a készlethiány legkorábban 2023-ban szűnhet meg. A jelenség miatt minden eddiginél gyengébben alakultak az újautó eladások, ez természetesen a magyar piacot is érinti. A vállalatoknak jól bevált szokásaikon kell változtatnia ahhoz, hogy a hiányt orvosolni tudják. A Financial Times beszámolója alapján német autógyártók raktárkészleteket képeznének a chipekből, hogy a későbbiekben emiatt ne kelljen leállítaniuk a termelést. Ezek az alkatrészek a mai modern autók előállításához elengedhetetlenek.

A globális chiphiány oka, hogy a tavalyi év végén az új autók eladása jelentős mértékben megnövekedett. Az emberek a korlátozások miatt jóval több elektronikai terméket – köztük TV-t és játékkonzolt – vásároltak. Félvezető alkatrészre ezekhez a termékekhez is szükség van, így az autógyártóknak nem jutott annyi, mint korábban.

Íme 4 izgalmas járgány Loki garázsából Olasz bőrbe bújt japán: Fiat Sedici 1.6 használtteszt - VIDEÓ

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!