péntek - 2022. december 02.
1.5 °C
enyhe eső
alapjarat.hu logo
95 627 Ft
100 695 Ft
D 692 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

94 éves korában elhunyt Hazel Chapman, a Lotus társalapítója

2021. december 17. | 11:15

Meghatározó alakját veszítette el az autóipar.

Elhunyt Hazel Chapman, aki autóversenyzőként és üzletasszonyként is helytállt az életben. A néhai Colin Chapman felesége, a Lotus társalapítója 94 éves korában távozott közülünk.

„Ez egy nagyon szomorú pillanat mindazok számára, akik világszerte kapcsolatban állnak a Lotusszal. Hazel Chapman nélkül ma nem lenne Lotus. Az egész Hethel-csapat és a világszerte működő létesítményeinkben dolgozók őszinte részvétüket és jókívánságaikat küldik a Chapman családnak” – nyilatkozta Matt Windle, a Lotus Cars ügyvezető igazgatója.

Hazel Williams 1927. május 21-én született Észak-Londonban, és 1944-ben, egy táncesten ismerkedett meg Colin Chapmannel. Együtt fogtak hozzá az első Lotus, a Mark 1 megépítéséhez, aztán amikor a férfit besorozta a Királyi Légierő, Williams nélküle folytatta a Mark 1, majd a Mark 2 összeszerelését. Mindketten indultak versenyeken, és sikereik hatására mások is megkeresték őket.

A Lotus nevű vállalkozás 1952. január 1-jén alakult meg, és még ugyanabban az évben részvénytársasággá alakult a fiatal hölgy vezetésével, aki már ekkor tanúbizonyságot adott arról, hogy van érzéke az üzleti élethez. Hazel és Colin 1954-ben házasodott össze, a magánéletükön kívül is egyenlő partnerek voltak, amit jól mutat, hogy Williams a Lotus Cars, a Team Lotus és a Lotus Components igazgatótanácsában is helyet kapott.

Hazel nagyon büszke volt arra, hogy együtt dolgozhatott azokkal a Forma-1-es versenyzőkkel, akik megfordult a Lotusnál, Jim Clarkkal, Graham Hill-lel, Jochen Rindttel, Emerson Fittipaldival és Ayrton Sennával is közeli kapcsolatban állt.

Férje 1982-ben bekövetkezett halála után úgy döntött, hogy eladja a Lotus Carst. Később igazgatója lett a Classic Team Lotusnak, a Chapman család vállalkozásának, amely a márka autóit és a márka globális versenyüzletágának örökségét őrzi. Hazelt hatalmas tisztelet övezte a cégnél, mindig megmutatták neki a legújabb Lotus utcai autókat azok nyilvános bemutatása előtt. A hagyomány 2019-ben, a teljesen elektromos Evijával szakadt meg, amit a fiával, Clive-val két héttel a hivatalos leleplezés előtt vehetett közelebből szemügyre.

A Lotusnál betöltött szerepe mellett Hazel Chapman a The Dog House női motorsportklub alapítója is volt.

Nyugodjék békében!

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!