A több, mint 8 millió követővel rendelkező Supercar Blondie, rendes nevén Alexandra Mary Hirschi nevével és képeivel éltek vissza a napokban. Létrehoztak egy kamuprofilt, melyen kizárólag nyereményjátékokat hirdetnek. Nem, ez nem egy áprilisi tréfa.

Supercar Blondie kiképzőtábor Dubaj 2020

Sajnos az utóbbi időben elmondható, hogy ezek a kiberbűnözők és csalókampányok nem csak a Facebookon, hanem más, telefonos csevegőapplikációkon is megjelentek. Például én egyszer Viberen kaptam segítségkérő üzenetet egy ismeretlen számtól, hogy erre és erre a számlaszámra tudok pénzt utalni, hogy segítsek az illetőn, és családján. Egy barátom pedig korábban arról számolt be, hogy az ő profilját vagy akár mondhatom személyiségét lopták el és a WhatsAppon próbáltak visszaélni vele.

Visszatérve Supercar Blondie-ra, a 34 éves hölgy valójában egy YouTuber, aki méregdrága szupersportautókat, koncepciókat mutat be, próbál ki. A videókat különböző social media felületein lehet elérni, így egyébként az sem csoda, hogy a csalók éppenséggel olyan nyereményjátékkal rukkoltak elő és próbáltak átverni embereket, melyben egy méregdrága luxusautó találhat gazdára. Kíváncsi voltam, hol találom a legutóbbi fake posztot, így hát beütöttem Blondie valós nevét a keresőbe, ezt találtam:

Alexandra Mery Hirschi kamu profilok

Nem egy és nem két találatot dobott ki a kereső. Ezek közül feltételezem egyik profil sem valós, ugyanis elképzelhetetlennek tartom, hogy pusztán ennyi követője legyen a Blondie-nak. A nyereményjátékkal is hasonló a helyzet, természetesen fele sem igaz:

Alexandra Mery Hirschi kamu nyereményjáték

A hamis nyereményjátékok tipikus jellemzőit a Nemzeti Kibervédelmi Intézet is összeszedte, ezek a következők:

  • Ismert márkákat és szervezeteket személyesítenek meg
  • Személyes adatok megadására, vagy linkekre való kattintásra kérnek minket
  • Hamar kiderül, hogy mégis fizetni kell egy jelképes összeget, hogy átvehessük a nyereményt
  • Sürgető hangnemben szólítanak fel az azonnali cselekvésre (most, azonnal, ne maradjon le)

Én személy szerint a kezdetek óta követem Supercar Blondie-t és álmomban sem gondolkodtam volna, hogy valaha lesz szerencsém találkozni vele, beszélgetni vele, azt meg pláne nem, hogy együtt is dolgozhatok vele. A cikk írása közben döbbentem csak igazán rá arra, hogy mennyire szerencsésnek mondhatom magam, már csak azért is, mert mi van, ha az én utazásom is egy átverés lett volna? Hogy valójában nem is ők invitálnak meg magukhoz Dubajba, hanem valamelyik csaló banda? Az élet nem egyszerű, igenis kockáztatni kell, de mindvégig nyitott szemmel kell járni, szemfülesnek kell lenni, hiszen soha nem lehet tudni.

A dubaji sivatag kellős közepén készült videóm a 190 000 dolláros, egyedi SLS AMG-ről: