Akár hat számjegyű büntetés is lehet egy sáros, olvashatatlan rendszámból

Szabó Balázs újságíró
Közzétéve:
2021-02-11, 09:15

Mi van, ha nem kaparunk jeget az ablakról? Mi van, ha nem takarítjuk le a havat a kocsiról? A rendőrség válaszol.

A téli időjárás, a hó és a cudar körülmények miatt felmerült a kérdés, hogy mi van akkor, ha esetleg egy este alatt sok hó esik le, az embernek pedig nincs ideje letakarítani az autót. Egyre több olyan autóst látni, akik idő hiányában, vagy pusztán lustaságból sem veszik a fáradságot. Azonban ezt közel sem jó elmulasztani. A kérdéssel kapcsolatban megkérdeztük a rendőrséget is, és a következő választ kaptuk.

havas Mercedes orr szemből

„A hó és a jég eltávolításával összefüggésben mulasztással megvalósulhat jogsértés, amennyiben ezzel a magatartásával/mulasztásával, vagy ennek eredményeként a járművezető más személyes vagyonbiztonságát veszélyezteti, vagy másokat közlekedésükben indokolatlanul akadályoz vagy zavar. A nem olvasható rendszámtáblával történő közlekedés is szabálytalan. Mindezen a szabályok megtalálhatóak a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendeletben (a továbbiakban: KRESZ)”

„Tekintettel arra, hogy valamennyi KRESZ-ben foglalt előírás megsértése megvalósít egy, a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvényben foglalt tényállást, így kijelenthető, hogy a kérdéses esetekben szabhat ki büntetést a rendőrség. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy a közlekedési szabályokat nem ennek elkerülése érdekében kell megtartani” – írta a ORFK Kommunikációs Szolgálata kérdéseinkre.

Az ORFK és a jogszabályok szerint így a pénzbírság legalacsonyabb összege ötezer forint, legmagasabb összege százötvenezer forint, szabálysértési elzárással is büntethető szabálysértések esetén háromszázezer forint is lehet.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

ORFK Kommunikációs Szolgálat

Kapcsolódó írások

Havas szélvédő szemből
2019. december 04.
Megdőlni látszik egy városi legenda.
balesethez igyekvő mentőautó
2019. május 05.
A személysérüléses közúti balesetek száma viszont növekedett

További hírek