A téli időjárás, a hó és a cudar körülmények miatt felmerült a kérdés, hogy mi van akkor, ha esetleg egy este alatt sok hó esik le, az embernek pedig nincs ideje letakarítani az autót. Egyre több olyan autóst látni, akik idő hiányában, vagy pusztán lustaságból sem veszik a fáradságot. Azonban ezt közel sem jó elmulasztani. A kérdéssel kapcsolatban megkérdeztük a rendőrséget is, és a következő választ kaptuk.

havas Mercedes orr szemből

„A hó és a jég eltávolításával összefüggésben mulasztással megvalósulhat jogsértés, amennyiben ezzel a magatartásával/mulasztásával, vagy ennek eredményeként a járművezető más személyes vagyonbiztonságát veszélyezteti, vagy másokat közlekedésükben indokolatlanul akadályoz vagy zavar. A nem olvasható rendszámtáblával történő közlekedés is szabálytalan. Mindezen a szabályok megtalálhatóak a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendeletben (a továbbiakban: KRESZ)”

„Tekintettel arra, hogy valamennyi KRESZ-ben foglalt előírás megsértése megvalósít egy, a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvényben foglalt tényállást, így kijelenthető, hogy a kérdéses esetekben szabhat ki büntetést a rendőrség. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy a közlekedési szabályokat nem ennek elkerülése érdekében kell megtartani” – írta a ORFK Kommunikációs Szolgálata kérdéseinkre.

Az ORFK és a jogszabályok szerint így a pénzbírság legalacsonyabb összege ötezer forint, legmagasabb összege százötvenezer forint, szabálysértési elzárással is büntethető szabálysértések esetén háromszázezer forint is lehet.