A Magyar Közút máris téli üzemmódra váltott

Tóth Balázs
Közzétéve:
2020-11-10, 14:51

Menetrendszerűen tették, amit tenniük kell.

November 10-étől a szokásoknak megfelelően téli üzemmódra, azaz 0-24 órás szolgálatra állt át a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Az ország mintegy 32 ezer kilométernyi gyorsforgalmi, fő- és mellékútjaiért felel a szervezet.

Országszerte 19 megyei igazgatóságon, 94 mérnökségen, valamint a központi irányításban is 0-24 órás szolgálatra rendezkedtek be a szakemberek. Körülbelül 4000-en fognak váltott, 12 órás műszakokban dolgozni a téli útüzemeltetési feladatokon.

A tél igen keménynek ígérkezik Dávid Mihály nyíregyházi magánmeteorológus szerint, tudta meg a bama.hu internetes hírportál. Hideg, csapadékos időjárásra lehet számítani. Már decemberben megjönnek a mínuszok kevés csapadékkal, januárban és február elején jön az igazi zimankó komoly hidegbetörésekkel és nagy mennyiségű csapadékkal, hóval. Az okleveles vízépítő mérnök szerint márciustól lehet csak enyhülésre számítani.

hókotró

A Magyar Közút a téli időszakra 1100 munkagépet, köztük nehézgépjárműveket, rakodógépeket, hómarókat fog mozgósítani.

"74 ezer tonna útszóró só, több mint 2600 tonna kálcium-klorid granulátum, 2,3 millió liter kálcium-klorid oldat és közel 11 ezer tonna érdesítő anyag áll a szakemberek rendelkezésére kezdőkészleten, melyek pótlása keretszerződésekkel az egész téli időszakban biztosított" - írják a közutasok honlapjukon.

A hófúvások ellen kihelyezett hófogó rácsokkal és hálókkal védekeznek 494 kilométernyi szakaszon. 416 kilométer hosszúságban telepített hófogó erdősávok segítik az autósokat.

A közutasok egyúttal figyelmeztetnek, hogy aki még nem tette, cserélje le nyári gumiját téli abroncsokra, s figyeljenek arra, hogy a gumik állapota közlekedésre alkalmas legyen.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

2019. november 08.
Mintegy 1000 munkagép áll készenlétben.
Havas szélvédő szemből
2019. december 04.
Megdőlni látszik egy városi legenda.

További hírek