November 10-étől a szokásoknak megfelelően téli üzemmódra, azaz 0-24 órás szolgálatra állt át a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Az ország mintegy 32 ezer kilométernyi gyorsforgalmi, fő- és mellékútjaiért felel a szervezet.

Országszerte 19 megyei igazgatóságon, 94 mérnökségen, valamint a központi irányításban is 0-24 órás szolgálatra rendezkedtek be a szakemberek. Körülbelül 4000-en fognak váltott, 12 órás műszakokban dolgozni a téli útüzemeltetési feladatokon.

A tél igen keménynek ígérkezik Dávid Mihály nyíregyházi magánmeteorológus szerint, tudta meg a bama.hu internetes hírportál. Hideg, csapadékos időjárásra lehet számítani. Már decemberben megjönnek a mínuszok kevés csapadékkal, januárban és február elején jön az igazi zimankó komoly hidegbetörésekkel és nagy mennyiségű csapadékkal, hóval. Az okleveles vízépítő mérnök szerint márciustól lehet csak enyhülésre számítani.

A Magyar Közút a téli időszakra 1100 munkagépet, köztük nehézgépjárműveket, rakodógépeket, hómarókat fog mozgósítani.

"74 ezer tonna útszóró só, több mint 2600 tonna kálcium-klorid granulátum, 2,3 millió liter kálcium-klorid oldat és közel 11 ezer tonna érdesítő anyag áll a szakemberek rendelkezésére kezdőkészleten, melyek pótlása keretszerződésekkel az egész téli időszakban biztosított" - írják a közutasok honlapjukon.

A hófúvások ellen kihelyezett hófogó rácsokkal és hálókkal védekeznek 494 kilométernyi szakaszon. 416 kilométer hosszúságban telepített hófogó erdősávok segítik az autósokat.

A közutasok egyúttal figyelmeztetnek, hogy aki még nem tette, cserélje le nyári gumiját téli abroncsokra, s figyeljenek arra, hogy a gumik állapota közlekedésre alkalmas legyen.