142 millió dollár. Ennyiért kelt el a hírek szerint a Hagerty árverésén egy 1956-os Mercedes 300 SLR Uhlenhaut Coupe. Aki nem ismerné, az 1950-es évek legendás autójából mindössze két darabot gyártottak azután, hogy az 1955-ös Le Mans-i tragédiát követőn hosszú időre távozott a versenypályákról. A modell azért kapta az Uhlenhaut nevet, mivel a német autógyártó tesztrészlegének vezetője, Rudolf Uhlenhaut céges autóként kezdte használni az egyik kupét. Lényegében egy közúti használatra is alkalmas versenyautó volt.

Az elmúlt közel 70 évet a két kocsi a Mercedes gondos kezei között töltötte, és széles körben úgy tartják, hogy a 300 SLR Uhlenhaut Coupe a világ egyik – ha nem a – legértékesebb autója. A legfrissebb hírek szerint az egyik példány nemrég gazdát cserélt, ugyanis a Hagerty aukciósház szerint május 6-án több, ritkaságokat gyűjtő autórajongó is meghívást kapott a Mercedes-Benz stuttgarti múzeumába egy rendezvényre.

Mercedes 300 SLR Uhlenhaut Coupe
Kép: Mercedes

Azon túlmenően, hogy elegendő pénzzel rendelkeztek az autó megvásárlásához, az elitcsoportnak állítólag más, a Mercedes által meghatározott kritériumoknak is meg kellett felelnie. Kézenfekvőnek tűnik, hogy a csillagos márka meg akart győződni arról, hogy az autó valóban jó kezekbe kerül, és az új tulajdonos nem fog azonnal túladni a kocsin a gyors haszon reményében. Az aukció részleteiről nem szivárogtak ki információk, az azonban biztos, hogy az egyik 1956-os 300 SLR Uhlenhaut Coupe magánkézbe került.

Tekintettel a kiugróan magas vételárra és a jármű rendkívüli ritkaságára, vélhetőleg sosem fog fény derülni a tulajdonosváltás valós körülményeire. Amennyiben az autó valóban 142 millió dollárért (aktuális árfolyamon átváltva 52,7 milliárd forintért) cserélt gazdát, az azt jelentené, hogy valóban a 300 SLR Uhlenhaut Coupe a világ legdrágább autója. Az eddigi rekordot a Ferrari 250 GTO tartotta 70 millió dolláros eladási árral, még 2018-ből. A különleges Ezüstnyíl eladásával kapcsolatos híreket azonban a Mercedes egyelőre nem erősítette meg.

Nyitókép: Mercedes