2019. május 07. | 15:21

Több lépcsőben hajtanák végre a város emissziómentesítését, nagy hangsúlyt kapnak az elektromos autók

A holland főváros vezetése komoly lépésre szánta el magát, ugyanis egyes sajtóhírek szerint teljesen ki fogják tiltani a dízel- és benzines járműveket Amszterdam területéről 2030-ra. A károsanyag-kibocsátás csökkentése mindegyik európai nagyvárosban komoly fejtörést jelent, a hollandok pedig úgy néz ki egy drasztikus megoldást választottak.

A program 2020-ban kezdődik a tervek szerint, ekkor a 15 évnél időseb és benzines járművek már nem hajthatnak be a főváros körül húzódó A10-es körgyűrűn belülre. Ezt követően 2022-től a nem elektromos hajtású autóbuszokat tiltják ki a belvárosból, majd pedig 2025-től ezt kiterjesztik a mopedekre és a csatornákon közlekedő hajókra is. A Clean Air Action „hadművelet” utolsó lépéseként 2030-ban teljesen emissziómentessé szeretnék tenni Amszterdamot.

Annak érdekében, hogy a helyieket az elektromos és hidrogénnel hajtott járművek megvásárlására ösztönözzék, minden villanyautó tulajdonosnak felajánlanának egy saját töltőállomást. Ez nem kis ígéretnek tűnik, hiszen a 16-23 ezer töltőt kellene telepíteniük az elkövetkezendő években. Az pedig kérdéses, hogy a város villamoshálózata elég korszerű állapotban van-e egy ilyen jellegű fejlesztéshez.

A terv persze nem mindenkinek tetszett, egy autóipari lobbi is elindult a drasztikus döntés ellen. Azt is fontos megjegyezni, hogy nem mindenki engedheti meg magának, hogy elektromos autót vásároljon. Családok ezrei nem tehetik meg, hogy villanyautót vásároljanak, ők pedig ezáltal ki lesznek zárva a főváros közlekedéséből, Amszterdam pedig a gazdagok városa lesz. Mi arra számítunk, hogy 2030-ra a járműpark harmada lesz elektromos, de mindig lesznek olyanok, akik nem engedhetik meg maguknak az emissziómentes autókat” – mondta az aktivisták vezetője.

Korábban már kiderült, hogy számos európai városból tiltják ki a korszerűtlen dízel és benzines autókat. Észak-Olaszország, Brüsszel, valamint számos német nagyváros határozta már el magát erre a lépésre. Bármennyire is fokozatosan igyekeznek bevezetni ezeket az intézkedéseket, a felhasználók egy jelentős része nincs olyan helyzetben, hogy ilyen határidőn belül villanyautóra válthasson.