kedd - 2022. szeptember 27.
11 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 640 Ft
100 688 Ft
D 764 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Áremelkedéssel indul az újév az üzemanyagok vonatkozásában

Az olajár megint meglódult fölfelé.

Áremeléssel kezdődik a 2022-es esztendő a magyar töltőállomásokon mindkét üzemanyagtípus esetében. A benzin nagykereskedelmi ára bruttó 3 forinttal drágul szerdától, ugyanaznap a gázolaj ára bruttó 6 forinttal megy följebb.

Ha a kutakon bevezetett ármaximalizálás már nem lenne érvényben, a sima 95-ös benzin átlagára 495 forintra módosulna január 5-én, a nem prémium gázolaj esetében pedig literenként 500 forintot kellene fizetniük a dízeleseknek.

Kútoszlop
Fotó: MOL Nyrt.

Viszont most még nincs lehetőségük arra a kutaknak, hogy érvényesítsék a nagykereskedelmi áremelést, arra viszont lehet számítani, hogy a többség újra 480 forintos áron kívánja majd értékesíteni az adalékanyagoktól mentes üzemanyagokat.

A mostani áremelkedés annak tudható be, hogy a Brent olaj ára egy hét alatt közel 3 százalékot emelkedett, mivel a növekvő kereslet ellenére folyamatosan szűkült a kínálati oldal (a forint pedig nem tudott sokat erősödni a dollárhoz képest).

A tavalyi évhez hasonlóan idén is sokszor változhat a helyzet az olajpiacon, a Goldman Sachs szerint 2022-ben akár a 100 dollárt is elérheti a hordónkénti ár. Az oroszok úgy látják, hogy az olaj ára 65-80 dollár között ingázhat, persze sok függ attól, hogy az OPEC+ országok milyen mértékben növelik a napi kitermelést év közben. Meg persze azt sem tudhatjuk, mikor üti fel a fejét egy olyan variáns, ami miatt esetleg újra bezuhanhat a kereslet az üzemanyagok iránt.

Holtankoljak.hu

Piac&Profit

Világgazdaság

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!