A fővárosiak, valamint a vidékről feljárók lélekben már készülhetnek arra, hogy a nyár elejétől nehezebb lesz a közlekedés a Blaha Lujza tér környékén, valamint a pesti rakparton, ugyanis a közeljövőben átépítések kezdődnek Budapesten.

A rakpartok gyalogosbarát megújítását első lépésben a pesti alsó rakpart Kossuth tér és a Margit híd közötti részen kezdik el, ez a szakasz az id. Antall József rakpart, a munkálatok június 7-én rajtolnak. A projektnek köszönhetően megszűnnek a kihasználatlan burkolt felületek, amelyek ma feleslegesen foglalják a Duna melletti értékes közterületeket. A lépcsős partfal megmarad, azonban a Garibaldi utcai rámpa támfala beljebb kerül. Mindemellett zöldebbé válik a partszakasz, hiszen 35 fát telepítenek a beruházás során. Az év második felében az Országház és a Belgrád rakpart közötti rész is megújul a tervek szerint. A rakpart átépítése mintegy 1,5 milliárd forintból valósul meg.

A „Blaha” ötven év után kap új formát. A kiviteli tervek már 2019-ben megvoltak, azonban anyagi problémákra hivatkozva az építkezés folyamatos halasztást szenvedett. A felújítás a Fővárosi Önkormányzat megbízásából, a BKK beruházásában, a VII. és a VIII. kerület szakmai támogatásával jött össze, a keret 3,47 milliárd forint: a munkához a kormány 1 milliárd forintot biztosít, amit ez év végéig lehet felhasználni. A felújítás munkák leghamarabb nyár közepén, július elején kezdődhetnek meg.

Az ígéretek szerint a Blaha Lujza tér sokkal zöldebb lesz, mint most. A parkolók helyére árnyas pihenőtereket, kiemelt ágyásban zöldfelületeket, valamint vízjátékot alakítanak ki. A Színházi emlékkő és a tér emblematikus eleme, a '60-as évek óta működő Gomba szökőkút is megújul. A felújítás kiemelt feladata, hogy a Blaha Lujza tér akadálymentes csomópont legyen. A célkitűzés teljesítése érdekében új gyalogátkelőhelyeket alakítanak ki, amelyek a felszínen teljes értékűen átjárhatóvá teszik a forgalmas kereszteződést. A BKK tájékoztatása szerint a megújult id. Antall József rakpartot 2021 végén, az újjávarázsolt Blaha Lujza teret pedig 2022 végén vehetik birtokba a fővárosiak.