Megszületett a pesti alsó rakpart Kossuth tér és a Margit híd közötti részének megújításáról szóló közbeszerzési eljárást lezáró döntés. A szerződéskötési moratórium lejártát követően legkorábban 2021. május 26-án lehet megkötni a szerződést, adta hírül a Főpolgármesteri Hivatal.

A rakpartok gyalogosbarát megújítása a pesti alsó rakpart Kossuth tér és a Margit híd közötti részen, a mintegy 500 méter hosszú szakasz hiányzó gyalogos kapcsolatának megteremtésével veszi kezdetét. A munkálatok közben sor kerül a járda szélesítésére, a kivitelező emellett növeli a forgalomcsillapított szakaszt, kiveszi a szalagkorlátot az útpálya mellől és fákat ültet.


Fotó: MTI

A meglévő út felújításával egyidőben összefüggő, 4-5 méter széles gyalogos sétányt alakítunk ki, a gépjárművek sebességét pedig óránkénti 30 kilométeresre csökkentjük, közölte a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel.

A beruházás célja egy egységes, emberközeli, rekreációs helyszínként szolgáló Duna-part kialakítása a pesti oldalon, a Carl Lutz rakparton már kiépült sétány folytatásaként. A gyalogos sétány arculata az előzetes tervek szerint a rakpart Parlament előtti szakaszának kialakításához fog illeszkedni, gránit kockakő burkolattal és 35 db talajkapcsolatos fával. A sétány kialakítása érdekében a Markó utcai lehajtó támfala is átépítésre kerül, a műemlékvédelmi előírások szigorú figyelembevételével.

A sétány a Margit híd környezetében 5-6 méter széles lesz, a lépcsős partfal északi végpontjánál egy kiszélesedő térrésszel és oda vezető új gyalogos-átkelőhellyel. A sétány középvonalában egy fasor fog húzódni, mégpedig a Margit hídtól délre. Az Id. Antall József rakparton a Kossuth Lajos tér és a Jászai Mari tér között 2x1 sávon haladhat majd a forgalom, és gyorsabb, könnyebb gyalogos lejutási lehetőség épül a felső rakpartról a Duna-partra.

„Számos európai városhoz hasonlóan Budapesten is megvalósítható egy zöldebb, élhetőbb, az autók mellett a gyalogosoknak, sétálni vagy biciklizni vágyóknak is biztonságos teret hagyó rakpart” – áll a Főpolgármesteri Hivatal által kiadott közleményben.