Szokványosnak nem nevezhető megoldással rukkolt elő egy nyugdíjazott mérnök Ausztráliában, aki kitalálta, hogy a semmi közepén fel lehetne állítani egy dízelgenerátort, ami megkönnyítené az elektromos autótulajok életét. Az ötlet eljutott a megvalósításig, és be is vált!

A Nullarbor-síkság nem túl emberbarát környezet, a több mint 270 ezer négyzetkilométer kiterjedésű területen gyakorlatilag nyoma sincs a civilizációnak. Egy ilyen szakaszon pedig képtelenség átmenni egy elektromos autóval, még akkor is, ha teljesen fel van töltve.

Elektromos autó töltése

Ennek a problémának a megoldásán filozofált Jon Edwards, a nyugdíjas mérnök végül azt találta ki, hogy dízelgenerátorral működő töltőpontot lehetne biztosítani az elektromos autótulajoknak. Ugyebár itt azonnal felmerülnek a környezetvédelemmel kapcsolatos problémák, hiszen a dízelgenerátor egy olyan eszköz, amely a dízel üzemanyagot alakítja át villamos energiává.

Több villanyautós is használta a töltőt, majd kemény matekozásba kezdtek, végül arra jutottak, hogy az elektromos autó teljes lemerítése után kábé ott tartanának, mintha egy alacsony fogyasztású dízellel indultak volna útnak. Szóval egy ideig még használatban lesz a töltőállomás, ami akkor tűnhet el, ha mondjuk megjelenne néhány napkollektor állomás. 

Elektromos autó  töltése

Az elektromos autók környezetre gyakorolt hatása örök vitatémát jelent, júniusban mi is beszámoltunk egy tanulmányról, amely azt állította, hogy egy tisztán elektromos autó a lágy hibrid rendszerrel ellátott kocsiknál 21-szer, míg a teljesen hibrid autóknál 14-szer környezetszennyezőbb (a lítium-akkumulátor gyártás környezetterhelése miatt).

Ugyanakkor az autógyártók terveiben az elektromos járművek termelésének növelése szerepel évről évre, ez a tendencia évek óta tart. Talán már túlzásba is esnek, mert előfordulhat, hogy a piacon nagyobb lesz a kínálat, mint a kereslet.