Az elektromos autó környezetgyilkosabb hibrid társainál

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2019-06-24, 14:00

Érdekes matekozás után jutott erre az eredményre egy tanulmány.

Egy frissen megjelent tanulmány szerint egy tisztán elektromos autó a lágy hibrid rendszerrel ellátott kocsiknál 21-szer, míg a teljesen hibrid autóknál (ide tartozik az általunk is tesztelt Toyota Prius, Hyundai Ioniq páros többek között) 14-szer környezetszennyezőbb (a lítium-akkumulátor gyártás környezetterhelése miatt).

A tanulmány elosztja az akkumulátor kapacitását (kWh) a jármű szén-dioxid kibocsátás megtakarításával (g/km/kWh). A matekóra végén arra a megállapításra jut a tanulmány, hogy egy nagy akkumulátorral felszerelt elektromos autó csupán 3,5 g/km/kWh szén-dioxidtól kíméli meg a légkört, miközben egy hibrid autó akár 50,5 g/km/kWh, egy lágy hibrides kocsi pedig akár 73,9 g/km/kWh szén-dioxid kibocsátást is megspórolhat.

Elektromos árammal töltenek egy Toyota Priust

Ugyanakkor a tanulmányt elkészítő cég, az Emissions Analytics is elismerte, hogy a számításába nem vette bele az üzemanyag kitermeléséből, finomításából és szállításából, illetve a villamosenergia-termelésből származó szén-dioxid kibocsátást. Ez pedig azért rögtön más megvilágításba helyezi a történetet.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

A Ford 2 plug-in hibridet szán a kínai piacra
2017. április 07.
A Ford felfedte terveit a kínai piaccal kapcsolatban, hogy 2025-re széles palettával rendelkezzenek az elektromos, plug-in hibrid és egyéb elektromos járművekkel
Minden új Volvóban lesz elektromos hajtás
2017. július 06.
A svédek sem maradhatnak ki az ígérgetésből: csatasorba állítják a Polestart is, hogy 2019 után már minden Volvóban legyen villanymotor

További hírek