vasárnap - 2023. május 28.
19 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 566 Ft
100 612 Ft
D 551 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Autósok figyelem: fontos határidőre figyelmeztet a NAV, aki nem fizet, bajba kerülhet

2023. február 16. | 13:22

Erről minden autósnak tudnia kell.

Akiknek változott a gépjárműadójuk a 2022-eshez képest, határozatot kapnak. Azoknak, akiknek nem változik az adó összege, értesítőt küld a NAV.

Akik egész évre vonatkozólag adómentességet kapnak, azok sem határozatot, sem pedig értesítést nem fognak kapni. Hogy ki tartozik ebbe a körbe, az az adóhivatal nyilvántartásából állapítható meg.

Többek között az egyházi jogi személyek, a GJADO-adatlapot benyújtó civil szervezetek tartoznak ide. Akiknek mindegyik járműve adómentes, azok sem kapnak levelet.

A NAV a gépjárműadóval kapcsolatos értesítéseket és határozatokat a gépjárműadó fizetésre kötelezetteknek vagy képviselőjüknek küldi. Az adó első részletét 2023. március 15-éig, a másodikat szeptember 15-éig kell befizetni, írja az adóhivatal.

Nagyon oda kell figyelni a határidők betartására. Az, aki késlekedik, az kénytelen késedelmi pótlékot is fizetni.

Hogyan lehet befizetni a gépjárműadót?

A gépjárműadó befizetésére a NAV-Mobil Gépjárműadó-menüpontjában, vagy a NAV ügyintéző felületén, az Ügyfélportálon (ÜPO) keresztül van lehetőség. A gépjárműadó befizetése banki átutalással is történhet. A a 10032000-01079160 számú, NAV Belföldi gépjárműadó bevételi számlára kell utalni az összeget.

Fontos, hogy utalás esetén a közlemény rovat elején fel kell tüntetni az adószámot vagy az adóazonosító jelet. Ennek elmulasztása esetén a NAV egyáltalán nem, vagy csak késedelmesen tudja kideríteni, kihez tartozik a befizetett összeg.

Van, aki csak utalással tudja fizetni a gépjárműadót

Azok, akik pénzforgalmi számla nyitására kötelezettek, csakis átutalás útján tudják rendezni a befizetést. Akik nem tartoznak ebbe a körbe, azok akár a papíron küldött irathoz mellékelt csekken, vagy pedig az elektronikus fizetéseket és elszámolásokat biztosító alrendszeren (EFER-en) keresztül is be tudják fizetni a gépjárműadót.

Csekket a NAV Infóvonalán lehet igényelni, ami belföldről a 1819, külföldről a +36 (1) 461-1819 hívószám tárcsázásával érhető el, majd utóbbi esetben a 3-as menüpont jelenti a megoldást. Lehetőség van csekket kérni online is a NAV honlapján.

A határozatokat és az értesítéseket az adóhivatal elektronikus úton küldi minden olyan érintett számára, akinek van elektronikus elérhetősége. Akiknek nincs, azok postán fogják ezeket megkapni.

  • Címkék:
F1: Megint bajban lesz Hamilton? A hírek szerint már az indításkor műszaki hibával szembesültek a Mercedesnél Megdöbbentek a veszprémi rendőrök, amikor ellenőriztek egy sofőrt: ilyet talán még soha sem láttak

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!