2023. szeptember 22. | 10:37

Újabb többnapos ellenőrzést tart a rendőrség, amely során kiemelt figyelmet fordítanak egy itthon elég súlyos problémára.

Épphogy véget ért a ROADPOL Safety Days elnevezésű akció, máris következik egy újabb ellenőrzés-sorozat. Ezen a héten többek közt a gyorshajtást, a biztonsági övek használatát és a vezetés közbeni mobilozást is figyelték. 

A következő fontos akció a RAILPOL (Vasúti Rendőrségek Európai Szervezete) szervezésében történik, ez a 7. Rail Aciton Week nevet kapta. A célja elsősorban az, hogy megelőzzék a vasúti átjárón történő áthaladás szabályainak megsértését, továbbá azt, hogy a vasúti jelzőberendezéseket, a vasúti közlekedés biztonsága szempontjából nélkülözhetetlen eszközöket, valamint az utasok tájékoztatására szolgáló eszközöket megrongálják.

Az ellenőrzés során kiemelt figyelmet fordítanak a mozgó vonatokra történő fel- és leszállásra, valamint a vasúti közlekedés folytonosságát veszélyeztető jogellenes és tiltott cselekmények megelőzésére. A razzia szeptember 25-én 7 órától október 2-án hét óráig tart majd.

Októberben aztán jön a következő razzia, Focus on the road néven, itt a figyelemelvonó tevékenységek ellenőrzése lesz a középpontban. Az ilyen ellenőrzéseket jövőre is folytatják majd, mivel indokoltnak tartják a rendszerességüket.

Nem is csoda, hogy nagyobb figyelmet fordítanak a vasúti átjárókban történt balesetekre, hiszen ezek száma Magyarországon is nagyon megemelkedett az utóbbi időben. 2022-ben 34 ember vesztette életét vasúti átjárókban, ezekben az esetekben kivétel nélkül a sínekre figyelmetlenül felhajtók voltak a hibásak. 

Sokan nem csak a piros jelzést hagyják figyelmen kívül, de vannak olyanok is, akik a félsorompót letörve hajtanak fel a sínekre. Még áprilisban történt, hogy egy autós Balassagyarmaton törte le a sorompókat, de ekkor szerencsére nem történt tragédia, ám a MÁV-nak így is komoly kára keletkezett.

Erről a témáról korábban egy videót is készítettünk, ez itt tekinthető meg:

Police.hu