kedd - 2023. szeptember 26.
19 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 660 Ft
100 711 Ft
D 681 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Az Abu Dhabi Nagydíj alatt kelt el Michael Schumacher F2002-es, világbajnoki autója

2019. december 04. | 16:04

A Formula 1-es Abu Dhabi Nagydíj hétvégéjén, az RM Sotheby's aukcióján fizetett érte valaki 1,87 milliárd forintot.

Ezzel a Ferrari F2002-vel szerezte Michael Schumacher az 5. világbajnoki címét. Nem is tudnék autentikusabb helyet egy ilyen ereklye megvásárlására, mint a Közel-Keleten található versenypálya, amelynek közvetlen közelébe az olasz istálló szellemiségében épült meg a Ferrari World. A helyszín adottságainak köszönhetően rengeteg pénzes érdeklődő vett részt, akik rendesen felverték az árát, ugyanis végül 6,6 millió dollárnál, azaz körülbelül 1,87 milliárd forintnál zárták a licitet. Az összeg egy része természetesen a Keep Fighting Alapítvány számlájára kerül.

Mondanom sem kell, hogy ez maranellói istálló egyik legsikeresebb F1-es autója, ugyanis a 2002-es és 2003-as szezon tizenkilenc versenyéből tizenötöt megnyert. Ez nem véletlen, hiszen Ross Brawn, Rory Byrne és Paolo Martinelli tervezte.

Az autó sokkal könnyebb elődjénél, az F2001-nél. A 3,0 literes V10-es motor teljesítménye valahol 820 és 900 lóerő között van, súlypontját pedig nagyon alacsonyra rakták. Ennek köszönhetően kimondottan kezes. A Tipo 51-es blokk ugyan nem volt a szezon legerősebbje, viszont könnyebb, kompaktabb, üzemanyag-takarékosabb és nagyon vezethető kasztnit építettek köré. Ennek és a Bridgestone kifejezetten erre az autóra gyártott abroncsainak köszönhetően a Ferrari aerodinamikai szempontból jóval meghaladta a kortárs Williams-BMW-t.

A szezon végén nyugdíjazták a gépet, az olasz istálló eladta egy japán gyűjtőnek. Legközelebb ezután 2012-ben cserélt gazdát, november 30-án pedig remélhetőleg ismét gondos kezekbe került. Az új tulajnak a Ferrari teljes egészében újjáépíti az F2002-őt, hogy továbbra is teljes pompájában állítson emléket Michael Schumacher és a Ferrari történelem egyik legemlékezetesebb korszakának.

Az aukciós ház készítette ezt az igazán remek videót, amely ugyan nem saját felvétel, de nagyon jó érzékkel válogattak jeleneteket abból az időszakból. Ezt párhuzamba hozták fiával, Mick Schumacherrel, aki a Ferrari tesztpályáján vezette édesapja egykori versenyautóját. Ha csak egy videót nézel meg ma, akkor ez legyen az!

Tavasszal indul a debreceni BMW-gyár építése A Ferrari legalább itt győzni tudott - a Ferrari World Abu Dhabi lett a világ legjobb vidámparkja 2019-ben

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!