Hetek óta stabil emelkedés mutatkozik az e-matrica vásárlások terén: az idei évre értékesített autópálya-matricák száma mostanra meg is haladta az egy évvel korábbi adatokat. 2021. április 30-ig – az előértékesítéseket is beleszámítva – közel 4,3 millió darab e-matrica talált gazdára, derül ki a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) legfrissebb adataiból.

A koronavírus-járvány miatti korlátozások az e-matrica értékesítést a mai napig befolyásolják a külföldi vásárlók hiánya, ezzel együtt mégis fordulat állt be az elmúlt év azonos időszakához képest a vignetták értékesítésében.

„Az elmúlt hét hétben stabil emelkedést mutatott az e-matrica vásárlások száma mindegyik matricatípus, továbbá a hazai és külföldi felségjelzésű járművekre történő vásárlások esetében is, ami bizakodásra ad okot” – nyilatkozta Bartal Tamás, a NÚSZ Zrt. vezérigazgatója.


Illusztráció: MTI/Bruzák Noémi

Az idei évre érvényes e-matricákból múlt hét péntekig – a tavaly decemberi előértékesítéssel együtt – közel 4,3 millió darab kelt el: éves országosból majd' 482,5 ezer, megyeiből közel 1,83 millió, a haviból mintegy 429 ezer, a heti matricából pedig közel 1,54 millió darab fogyott. Erről a NÚSZ Zrt. Üzleti Intelligencia Osztálya számolt be. A 2021. évre értékesített e-matricák száma az idei év első harmadának végére meghaladta az egy évvel korábban ugyanezen időszakban értékesített vignetták (4,16 millió darab matrica) számát, ami azért is figyelemreméltó, mert a 2019. december – 2020. februári időszak eladásait még nem a pandémia határozta meg.

„Ez a pozitív változás egy összetett folyamat eredménye, sok gazdasági, társadalmi tényezőtől függ, azonban ahhoz, hogy idén már egy kicsit bátrabban indulunk útnak, vélhetően a koronavírus-járvány megfékezését célzó oltások beadásának alakulása, a lakosság átoltottságának növekedése is hozzájárul” – tette hozzá Bartal Tamás.

A NÚSZ adatai szerint az éves (országos és megyei) e-matricákat a pandémia ellenére is sokan veszik, az idei évre április 30-ig értékesített éves vignetták száma nemcsak a 2020-as, hanem még a tavaly előtti vásárlási adatokat is túlszárnyalta. 2019-es éves országos e-matricából 2019. április 30-ig – az előértékesítéssel együtt – bő 443 ezer, 2020 hasonló időszakában mintegy 474 ezer, míg 2021-ben – ugyanezen időszakot tekintve – majd 482,5 ezer darab kelt el.

A 2019-re érvényes megyei vignettákból 2019. április 30-ig – az előértékesítéssel együtt – közel 1,72 millió darab, 2020 hasonló időszakában majdnem 1,73 millió darab, míg 2021-ben majd' 1,83 millió darab talált gazdára a vizsgált időszakban. A számok arra engednek következtetni, hogy az autósok egyre hosszabb távra terveznek előre az utazásaik tekintetében, és ezt a járványhelyzet mérsékelten befolyásolta.

A 2021. évre érvényes megyei matricák közül a legtöbb, bő 1 millió darab a Pest megyeiből fogyott, a Fejér megyeiből mintegy 200 ezer, a Győr-Moson-Sopron megyére érvényes vignettából pedig mintegy 131 ezer darab kelt el. Az előző évi adatokhoz képest a Pest megyei esetében ez bő 4 százalékos, míg a Fejér és a Győr-Moson-Sopron megyei esetében mintegy 10 százalékos növekedést jelent.

Kényelmesen, mégis kényelmi-díj és nélkül vennél online autópálya-matricát? Ha igen, akkor látogass el az ECDH oldalára!