csütörtök - 2023. március 23.
3.5 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 609 Ft
100 651 Ft
D 618 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Módosítás az e-matricán - egyáltalán lehetséges?

2021. május 02. | 14:00

Természetesen az a legjobb, ha nincsen hiba az adatrögzítés során.

Autópályára és egyes, díjköteles főutakra való felhajtás előtt a legtöbb esetben minden sofőr megvásárolja a megfelelő díjkategóriájú autópálya-matricát, más néven e-matricát. Előfordulhat ugyanakkor, hogy akár elektronikusan, akár valamelyik benzinkúton vesszük meg a jogosultságot, elütésre kerül valami az adatrögzítés során. Különösen hosszabb időtartamra szóló, drágább jogosultságok esetén merülhet fel a kérdés, miként lehet utóbb módosítani a megadott adatokon. Ennek járunk most utána a das.hu szakértőjének segítségével.

Jelenleg a díjfizetés mértékéről, módjáról és a fentiekben vázolt esetben rendelkezésünkre álló lehetőségekről a használati díj megfizetése ellenében használható autópályákról, autóutakról, főutakról és azok díjáról szóló 45/2020. (XI. 28.) ITM rendelet rendelkezik. A rendelet szerencsére igyekszik az ilyen jellegű tévedéseket rugalmasan kezelni és megoldást nyújtani rájuk.

Módosítás az e-matricán – mikor lehetséges?

Érdemes tudni, hogy téves forgalmi rendszám feltüntetése esetén (amennyiben legfeljebb 3 karaktert tévesztettünk) a jogosultság vásárlásától kezdődően, a téves forgalmi rendszám miatt kapott pótdíjfizetési felszólítás kézhezvételét követő 60 napon belül kérhetjük a forgalmi rendszám megfelelő módosításával a helyes forgalmi rendszám rögzítését. Az eljárás során be kell mutatni a gépjármű forgalmi engedélyét és a jogosultság megvásárlását igazoló ellenőrző szelvényt vagy a nyugtázó értesítést. A helyesbítés díja 1470 forint ügyintézési díj. Ebben az esetben a jogosultság a módosított forgalmi rendszámra érvényes a teljes érvényességi időn belül. A „0” és az „O” karakterek, illetve az „1” és „I” karakterek felcseréléséből adódó karaktertévesztés átírása során ügyintézési díjat nem kell fizetnünk.

Amennyiben magyar matricát szeretnél venni, ezen a linken most kényelmi díj fizetése nélkül megteheted.

Téves felségjel feltüntetése miatt kiküldött pótdíjfizetési felszólítás kézhezvételét követő 60 napon belül a felségjel módosítása is kérhető. Az eljárás során ebben az esetben is be kell mutatni a gépjármű forgalmi engedélyét és a jogosultság megvásárlását igazoló ellenőrző szelvényt vagy a nyugtázó értesítést. A módosításért szintén 1470 forint ügyintézési díjat kell megfizetnünk és ebben az esetben is a jogosultság a módosított felségjellel érvényes a teljes érvényességi időn belül.

Érdemes továbbá tudni, hogy amennyiben a gépjárművet a tulajdonosa év közben eladja, vagy elajándékozza a fenti ügyintézési díj ellenében kérhető a jogosultság érvényesítése más, azonos díjkategóriába vagy azonos árú díjkategóriába tartozó gépjárműre, tehát a matrica átírása. Az átíráshoz a NÚSZ Zrt. részére le kell adni az e-matrica vásárláskor kapott ellenőrző szelvényt, vagy be kell mutatni a nyugtázó értesítést, valamint be kell mutatni az új jogosultsággal rendelkező gépjármű forgalmi engedélyét annak igazolására, hogy a gépjármű díjkategóriája megegyezik a korábbi jogosultsággal rendelkező gépjármű díjkategóriájával. Ezen túlmenően pedig be kell mutatni a korábbi jogosultsággal rendelkező gépjármű eladását, elajándékozását igazoló, a közlekedési igazgatási hatóság által érkeztetett okiratot is.

Lehetőség van továbbá arra is, hogy a téves díjkategóriában megváltott e-matrica esetében díjkategória módosítást kérjünk. Ezzel, illetve az egyes díjkategóriákkal egy külön cikkünkben már külön is foglalkoztunk.

Összefoglalva a fentieket, amennyiben téves matricát váltottunk meg, nincs okunk aggódni. A legtöbb esetben a módosítás az e-matricán minimális díj ellenében lehetséges.

dr. Bálint Boglárka

F1: Hamilton leiskolázta a mezőnyt Portugáliában Google Maps: Gyalog, kamerás "hátizsákkal" is feltérképezik az utcákat

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!