Az autóipar a gazdaság egyik mozgatórugója, hol kisebb, hol nagyobb mértékben. Gondoljunk csak bele, hazánkban jelentős részét adja GDP-nek. A MoneyShake.com oldala megvizsgálta, hogy ez az ipari szegmens milyen teljesítménnyel dolgozik percenként, milyen bevételekkel és eladásokkal lehet számolni. Ezek alapján az autógyártók évente 94 millió autót gyártanak le, amit az elmúlt öt év átlagából számoltak. Az autógyártás folyamata az, amely évről-évre egyre inkább fejlődik és optimalizálódik. Ezt lebontották havi, majd egy nagyot ugorva egyperces kis egységre is.

A Toyota közel 20 autót gyárt le egy perc alatt

Elsőként a legnagyobb húsz gyártót vizsgálták meg abból a szempontból, hogy egy perc alatt hány autót készítenek. Ebben a Toyota bizonyult legjobbnak, hiszen a japánok havonta 872 ezer, naponta pedig 28 ezer, míg percenként 19,9 autót tudnak legyártani. A Volkswagen éppen lemaradva évente 10,3 millió jármű legyártására képes, ami egy percre lebontva 19,8. Őket követi a Hyundai és a General Motors.

Az autóipar nagyjai egy perc alatt hány autót gyártanak le - grafikon
Egy perc alatt ennyi autót gyártanak a legnagyobb vállalatok

Kína percenként 48,9 járművet gyárt

A távol-keleti ország globális szinten toronymagasan uralja az iparágat, hiszen Kína több járművet gyárt percenként, mint az USA, Japán és Németország együttvéve. Ezt számszerűsítve Kína 48,9 autót, míg az Egyesült Államok 20,7 autót, a harmadik és a negyedik Japán és Németország pedig 18,4 és 8,9 autót szerel össze percenként.

Egy perc alatt hány autó gurul ki a vállalatok gyárából országokra lebontva - grafikon
Melyik ország tud több autót gyártani egy perc leforgása alatt?

A legnagyobb autógyártók hatalmas bevételekkel is rendelkeznek. Évente 280 milliárd dolláros bevételekkel számolnak olyan vállalatoknál, mint a Toyota és a Volkswagen. Ez egyetlen percre lebontva több mint 500 000 dollár (mai árfolyammal számolva 148 millió forint).

A legnagyobb percenkénti bevétellel rendelkező gyártók:

1. Toyota - 533 676 dollár

2. Volkswagen - 523 592 USD

3. Daimler - 359 970 dollár

4. Ford - 285 198 dollár

5. Honda - 270 928 dollár 

Elektromos autó eladásban a Tesla viszi a prímet

Egyes feltételezések és jóslatok szerint 2040 körül már akár 60 százalékban elektromos autókat fognak értékesíteni a világon. Ezzel szemben ma még csak 2,7 százalékon áll ez a mutató. De melyik az a gyártó, amelyik a legtöbbet teszi hozzá ehhez a számhoz? Az első helyen a Tesla áll, akik évente több mint 370 ezer EV eladásáról gondoskodnak, ami óránként 42 darabot jelent. Az elektromos autók eladását tehát Elon Musk vállalata vezeti, ezzel pedig több EV-t értékesítenek, mint a BMW, a Nissan, a Volkswagen és a Renault együttvéve. 

Elektromos autó eladások óránként - grafikon
Elektromos autó eladások óránként