Kanadáról a legtöbb embernek a juharszirup, a jégkorong és a hideg időjárás jut eszébe. A most következő történetnek azonban állati főszereplői vannak. A Jasper Nemzeti Park látogatói ugyanis furcsa ízlésű jávorszarvasokkal találkoztak, melyek nyalogatni kezdték az autókon lerakódott sóréteget. A téli síkosságmentesítéshez használt anyag azonban nem tesz jót a szarvasoknak.

A mellékelt videóból ugyan az látszik, hogy a jávorszarvasok nagy élvezettel, senkitől sem zavartatva nyalogatják az autók sós felületét. Joe Urie, a Jasper utazásszervező vállalat tulajdonosa elmondta, a só függőséget okozhat a szarvasok számára, olyan ez nekik, mintha kábítószert fogyasztanának.

A nem éppen hétköznapi jelenség megfékezése érdekében a helyi hatóságok közlekedési táblákkal figyelmeztetik az autósokat, azokon a területeken, ahol jávorszarvasok nagyobb számban előfordulhatnak. Az idei évtől a Jasper Nemzeti Park látogatói csak az autójukból vehetik szemügyre a vadvilágot, és bárki, aki eteti, csalogatja vagy zavarja az állatokat, forintba átszámítva akár 6 milliós büntetést is kaphatnak. Az autósok számára a dudálás engedélyezett, hiszen ezzel jelezhetik az állatoknak, hogy nem kívánják őket közelebb engedni. Bármilyen más fenyegetés a szarvasok, vagy egyéb vadak irányába azonban nem javasolt, sőt törvénybe is ütközhet.

Jávorszarvasokkal itthon nem valószínű, hogy találkozol, őzekkel már sanszosabb. Ha kíváncsi vagy, ebből a cikkből megtudhatod, mit tegyél, ha az autód elé ugrik egy.