Az autókat nyalogatják a jávorszarvasok Kanadában

Közzétéve:
2020-11-23, 13:54

Az állatoknak tetszik az utakról a járművekre tapadt só íze, ám a síkosságmentesítéshez használt anyag nem tesz jót a négylábúaknak.

Kanadáról a legtöbb embernek a juharszirup, a jégkorong és a hideg időjárás jut eszébe. A most következő történetnek azonban állati főszereplői vannak. A Jasper Nemzeti Park látogatói ugyanis furcsa ízlésű jávorszarvasokkal találkoztak, melyek nyalogatni kezdték az autókon lerakódott sóréteget. A téli síkosságmentesítéshez használt anyag azonban nem tesz jót a szarvasoknak.

A mellékelt videóból ugyan az látszik, hogy a jávorszarvasok nagy élvezettel, senkitől sem zavartatva nyalogatják az autók sós felületét. Joe Urie, a Jasper utazásszervező vállalat tulajdonosa elmondta, a só függőséget okozhat a szarvasok számára, olyan ez nekik, mintha kábítószert fogyasztanának.

A nem éppen hétköznapi jelenség megfékezése érdekében a helyi hatóságok közlekedési táblákkal figyelmeztetik az autósokat, azokon a területeken, ahol jávorszarvasok nagyobb számban előfordulhatnak. Az idei évtől a Jasper Nemzeti Park látogatói csak az autójukból vehetik szemügyre a vadvilágot, és bárki, aki eteti, csalogatja vagy zavarja az állatokat, forintba átszámítva akár 6 milliós büntetést is kaphatnak. Az autósok számára a dudálás engedélyezett, hiszen ezzel jelezhetik az állatoknak, hogy nem kívánják őket közelebb engedni. Bármilyen más fenyegetés a szarvasok, vagy egyéb vadak irányába azonban nem javasolt, sőt törvénybe is ütközhet.

Jávorszarvasokkal itthon nem valószínű, hogy találkozol, őzekkel már sanszosabb. Ha kíváncsi vagy, ebből a cikkből megtudhatod, mit tegyél, ha az autód elé ugrik egy.

Kapcsolódó írások

Heti autós képgyűjtemény
2017. február 09.
Blogunkon új, könnyed heti rovat indul szórakoztató és informatív képekkel, kötetlen témákban. Érdekességek, humor, motorsport, fotográfia, egyszóval bármi, ami autó.
Hamarosan fizetős lehet az elektromos autók töltése
2017. szeptember 05.
Várható volt, hogy amint beindul az elektromos autók elvárt ütemű terjedése, megszűnnek a kedvcsináló privilégiumok. Elsőként az ingyenes töltést vehetik el a tulajoktól.

További hírek