Az autósok többsége még ódzkodik az elektromos és önvezető kocsiktól

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2019-08-01, 14:01

A legtöbb aggodalmat az információhiány jelenti.

Noha az autógyártók egyre inkább az elektromos és önvezető kocsik készítése felé tolják el a hangsúlyt, a vevők most még ódzkodnak ilyen típusú járműveket vásárolni. A JD Power által elkészített fogyasztói bizalmi index arra mutatott rá, hogy az amerikai emberek többsége még nem bízik túlságosan az autóipar jövőbemutató termékeiben. A JD Power több mint 5 ezer felhasználót kérdezett meg, a felmérésben az önvezető autók a maximális 100 pontból csak 36-ot gyűjtöttek be.

Az alacsony pontszám több mindennel is magyarázható. Egyfelől a legtöbb ember azt mondta, nem érezné biztonságban magát egy önvezető kocsiban, ráadásul félnek is tőle, hogy menet közben felbukkan mellettük egy önvezető verda. A válaszadók 71 százaléka attól is tart, hogy az önvezető kocsikban bármikor előjöhet valamilyen műszaki hiba. A többség szilárdan hisz abban, hogy ezeket az autókat meg lehet hekkelni, illetve aban is bizonytalanok, hogy milyen jogi felelősség hárulna rájuk baleset esetén.

Érdekes adat azonban, hogy a legtöbb aggodalmat az információhiány jelenti. A válaszadók 66 százaléka ugyanis beismerte, hogy semmit, vagy csak nagyon keveset tud az önvezető járművekről.

Sokan autós bevallottan keveset tud az önvezető járművekről

Az elektromos autók valamennyivel több, 55 pontot szereztek. Sok embernek tetszik a villanymotoros kocsik környezetbarát oldala, ugyanakkor jelenleg még a robbanómotoros autókat tartják megbízhatóbbnak. Emellett aggódnak a költségek miatt is, ahogyan a töltőállomások gyér infrasturktúrája is riasztó hatással van rájuk, valamint a hatótáv körüli kérdéskör is elbizonytalanító faktor a számukra.

Hamarosan azonban megváltozhat a véleményük, hiszen egyre több elektromos töltőállomás épül ki Amerikában, és nem egy elektromos jármű képes több mint 322 kilométert megtenni egyetlen töltéssel. Érkeznek azok a kocsik is, amelyek gyorsan tölthetőek lesznek, és ez fontos, mert a válaszadók 74 százaléka jelentette ki, hogy 30 percnél többet biztosan nem szánna arra, hogy feltöltse a kocsiját.

Kapcsolódó írások

VW Up! méretű elektromos autóval villant az Audi
2017. június 02.
Az németek 2021-re tervezik az önvezető, e-Tron rendszerrel ellátott kisautójuk piacra dobását. Vajon ez lesz a valaha készült legkisebb Audi?
Új versenyző az elektromos autók piacán!
2017. június 13.
A Fisker Emotion ha minden igaz legalább 640 km-es hatótávval fog rendelkezni és elképesztő 9 perces gyorstöltéssel és a legnagyobb energiasűrűségű akkumulátorokkal

További hírek