Az EU újabb kemény döntést hozott emisszióügyben

Közzétéve:
2018-12-20, 15:46

Most a szén-dioxid-kibocsátás mértékével kapcsolatban született egyezség

Az autóipari vállalatok figyelmeztették az EU törvényhozóit, hogy ezek a komoly szankciók rengeteg ember állásába fognak kerülni, ám ennek ellenére megszületett a döntés: 2030-ra jelentősen vissza kell szorítani a személygépjárművek és a kisáruszállítók szén-dioxid-kibocsátását is. Eredetileg 40 százalékkal akarták az üvegházhatást előidéző gázok kibocsátását csökkenteni, ám az olyan nagy autóiparral rendelkező országok, mint Németország ezt nehezen akarták elfogadni.

Kipufogógáz

Végül az ipar és a törvényhozók kompromisszumot kötöttek, és a 2021-es évhez képest 37,5 százalékos szén-dioxid-kibocsátás csökkentésben egyeztek meg, melyet 2030-ra kell elérni. A kisáruszállítók esetében 31 százalékos redukálást irányoztak elő, melyet szintén egy évtized alatt kell megvalósítani. Az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) felhívta a figyelmet, hogy az vállalatok az elektromos motorok fejlesztésére fogják fordítani a tőkéjüket annak érdekében, hogy elérjék a normaszinteket, a belsőégésű motorok visszaszorítása pedig az autóipari munkavállalókat hozhatja kellemetlen helyzetbe.

Az EU 2017-es adatai szerint egy átlagos új autó CO2 kibocsátása 118,5 g/km, mely 22-vel kevesebb 2010-hez képest. A 2021-es évre már így is elő van irányozva egy 95 g/km-es csökkentés, ehhez jött hozzá a mostani szankció, melyet az autóipar túlzóan keménynek érez.

Mercedes motor mérése laborban

Egyelőre a 2021-re tervezett követelmények is komoly fejtörést okoznak bizonyos gyártóknak, hiszen a 2018 őszén bevezetett új WLTP emissziómérési eljárás több modellnek is megemelte a károsanyag-kibocsátási értékeit, így egyelőre a jelenlegi problémák orvoslásával vannak elfoglalni az érdekelt gyártók. A Volkswagen-konszern különösen nehéz helyzetben van ebben a témában, ott vannak a legnagyobb problémák ezen a téren, ám bizonyos Citroen és Mercedes modellek is fennakadtak a méréseken.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Járművek légszennyezése rajzon
2019. március 29.
Az Európai Parlament újabb intézkedést hagyott jóvá a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének érdekében
A közlekedés károsanyag-kibocsátása miatt kialakult szmog
2019. június 29.
Év végéig minden EU tagországnak készítenie kell egy klímatervet a közlekedés károsanyag-kibocsátásának csökkentésére. A magyar dokumentum egyelőre a legkevésbé zöld.

További hírek