szombat - 2023. március 25.
11.5 °C
közepes eső
alapjarat.hu logo
95 607 Ft
100 652 Ft
D 605 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Az M0-s új szakaszának építése 40 milliárd forintba kerülhet – kilométerenként

2022. január 18. | 11:54

A munkálatokkal legkorábban 2026-ra készülhet el a kivitelező cég.

40 milliárd forintos kilométeráron épülhet meg az M0-s új szakasza. A Dömper Kft. projektvezetője, Zsilák-Makra András a Magyar Építők oldalán beszélt arról, miért kerülhet ilyen sok pénzbe a projekt.

Az autóút északi, a 11-es és a 10-es főút között épülő szakasza még csak a tervezési fázisban van, 2026 előtt szinte biztosan nem készül el. A 8 kilométeres nyomtávon épülő, 2×2 sávos (néhol 2×3 sávosra bővülő) autópálya Budakalász és Üröm érintésével több alagúton és hídon is áthaladna.

Zsilák-Makra András elmondása szerint egy útépítés költségvetésének megtervezésekor az út keresztmetszetének méretével, a műtárgyak számával és azok jellegével és a csomópontok számával is számolniuk kell. Emellett figyelembe kell venni, hogy sík- vagy dombvidéki-e a vonalvezetés.

Ezen szempontok szerit az M0-s északi szakasza kiemelkedő beruházásnak számít, jegyezte meg a szakember, aki hozzátette azt is, hogy ma Magyarországon egy átlagos műszaki tartalmú gyorsforgalmi út megépítésének költsége kilométerenként 4 milliárd forint körül van.

Az M0-s körgyűrű új szakasza, a maga bonyolult csomópontjaival és alagútjával bizonyára 40 milliárd forint feletti kilométeráron fog versenybe szállni, hangzott el Zsilák-Makrától.

Autókat temetett maga alá a masszív hóvihar Oroszországban - VIDEÓ Leelőzte Magyarországot Románia elektromosautó-eladásban

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!